Veres mondja a Klubrádióban. Sokkoló, hogy a DK jelöltet állítana

Itt  meghallgathatodhttps://www.klubradio.hu/adasok/miskolci-polgarmester-sokkolo-hogy-a-dk-jeloltet-allitana-139405

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A múlt héten pénteken jelentette be a DK és az LMP, hogy Miskolcon a DK-s Hegedűs Andrea lesz a polgármesterjelöltjük. A várost jelenleg Veres Pál vezeti, akit 2019-ben valamennyi párt támogatott. Most kitisztult a kép, ehhez kell alkalmazkodnunk, ennek megfelelően kell kidolgoznunk a megfelelő taktikát a tárgyalásokhoz – mondta Veres a Megbeszéljükben, aki szerint segítene, ha minden párt lokálpatriótákat delegálna.

 

 

A múlt héten pénteken jelentette be Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, hogy Hegedűs Andrea, a párt országgyűlési képviselője lesz a DK és az LMP miskolci polgármesterjelöltje.

Miskolcot jelenleg Veres Pál vezeti, aki háromévtizeden át volt tanár a városban, amiből az utóbbi kettőben iskolaigazgatóként dolgozott, tanított a város egyetemén is, és akit 2019-ben civil szervezetek és az ellenzéki pártok is egységesen támogattak.

A helyi politikus, Hegedűs Andrea pénteken az Esti gyorsban elmondta, a DK-nak és az LMP-nek az a baja Veressel, hogy túlzottan jó a viszonya a Fidesszel.

Veres Pállal, mint iskolaigazgatóval, közoktatásban dolgozó szakemberrel, mint emberrel nincs probléma, de aggasztónak tartja a DK, az LMP és a miskolciak közül is sokan, hogy milyen a viszonya a Fideszhez. Az a céljuk, hogy a Fidesz ne vehesse át újra a várost, és a polgármestert túl kormányközelinek érzik – fogalmazott Hegedűs, aki szerint erre példa, hogy Veres beült az egyetemi kuratóriumba Varga Judit megüresedett helyére.

A miskolci Avas szálló, ahol sajtótájékoztatót tartottak az épület megújulásáról, új funkcióiról 2021. május 18-án. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány az év elején megvásárolta az épületet. Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke (elöl), Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő és és Veres Pál (Függetlenek SZIVE-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik-LMP-DK-Mindenki Magyarországa-Velünk a Város) polgármester a háttérben.
Fotó: MTI/Vajda János

Egyelőre a sokkhatás még mindenkiben benne van – ezt már Veres mondta a keddi adásban arról, hogyan érintette őt és támogatóit a DK és az LMP bejelentése. Közvéleménykutatás is mutatja, hogy Miskolcon a többség az összefogás mellett van, egy olyan csapatot szeretnének látni a szavazólapon, amelyik képes tenni a városért – mondta a polgármester. Ugyanakkor a bejelentés bizonyos szempontból megkönnyebbülés is Veresnek, mivel az elmúlt hónapokban „komoly pávatáncot kellett járniuk”  hogy nehogy megsértsék például a DK-t, vagy, hogy a párt érdekeit keresztül vigyék a rendszeren – ez okozott feszültséget a frakción és a házon belül is – mondta Veres. Előfordultak kiszavazások, nézetkülönbségek.

Most kitisztult a kép, ehhez kell alkalmazkodnunk, ennek megfelelően kell kidolgoznunk a megfelelő taktikát a tárgyalásokhoz – tette hozzá a polgármester, aki szerint az indulástól probléma volt, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak száz százalékos bizalommal fordulni egymás felé.

Veres arra a vádra, hogy „túlzottan kormányközeli” úgy reagált, ő kifejezetten büszke arra, hogy mára „elfogadják tárgyalópartnerként”, harmonikus viszonyt sikerült kialakítania mindazokkal akik tehetnek valamit a város fejlődéséért. Szerinte ebbe a Fidesz, mint párt nem tartozik bele, de a kormány szakmai szereplői, olyanok, akik fejlesztéseket hozhatnak Miskolcra igen.

Ennek az eredménye például, hogy a befektetési politika a városra nézve kedvezően alakult. Ez látható abból, hogy eladták az összes ipari területet, „csak az elmúlt másfél hónapban négy komoly bejelentés volt, több mint 140 milliárd forint értékben” – érvelt a polgármester.

Veres Pál
Forrás: Facebook

Veres felidézte, hogy 2019 nyarán úgy indította el a kampányát, hogy leszögezte, arra vállalkozik, hogy Miskolcért dolgozzon, ne várja tőle senki, hogy ellenzéki pártpolitikusként viselkedjen.

Veres úgy gondolja, most az a feladata, hogy „megfelelő embereket találjon a feladatra”, vagyis, hogy minden városrészhez megtalálja azt a jelöltet, aki jól tudja képviselni az ott élőket.

Jelen állás szerint a DK és az LMP Hegedűst támogatná, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd Verest, a Momentum pedig nem nyilvánult meg a kérdésben. A polgármester úgy gondolja, az mozdíthatja előre a tárgyalásokat, ha a pártérdekek hátterbe szorulnak és inkább lokálpatrióta politikusokat delegálnak a szervezetek.

A beszélgetésben szó volt még a gazdasági fejlesztésekről, a munkaerő utánpótlásáról és arról is, miért nem tartja problémásnak, sőt örült kifejezetten Veres annak, hogy a Miskolci Egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának tagja lett. A teljes interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Megbeszéljük…/interjú Veres Pállal
2023. október 24. kedd, 16:20
Műsorvezető: Bolgár György