Kicsinosította magát a halálra a stewardess – Részletek a tengerbe zuhant bejrúti Malév-járat áldozatairól
A Malév gépet minden bizonnyal lelőtték / Fotó: RAS Archívum

A Malév gépet minden bizonnyal lelőtték / Fotó: RAS Archívum

nagyon várta már, hogy felülhessen a Malév bejrúti járatára, külön erre az alkalomra fodrászhoz is ment. A gép azonban sosem ért célba, Libanon közelében a tengerbe zuhant.

Lassan negyvenhárom éve már, hogy rejtélyes körülmények között a tengerbe zuhant a Malév 240-es számú Budapest-Bejrút járata. A Tu-154-esen ötven utas és tízfőnyi személyzet utazott – senki nem került elő élve. A gép azóta is a hullámsírban várja, hogy kiemeljék, és végre kiderüljön: miért kellett lezuhannia.Az elmúlt évtizedekben persze több találgatás is napvilágra került, melyek egyben egyetértenek, hogy a gépet hátulról lelőtték. Hogy miért, abban már megoszlanak a vélemények: egyesek úgy gondolják a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezető tisztségviselőit szerették volna meggyilkolni, ám ők az utolsó pillanatban mégsem szálltak fel a gépre, mások pedig titkos fegyverszállítmányt sejtettek a magyar járaton.

Az egyik fiatal stewardess férje, Németh László az előbbit valószínűsíti. A férfi negyven évet nyomozott, hogy kiderítse, miért kellett elveszítenie imádott feleségét, erről és az angliai életéről, a kosárlabda-edzőségéről mesélt Vujity Trvtkónak.

– Bejrút akkoriban Közel-Kelet Svájcának számított. A feleségem még fiatal volt a szakmában, ez volt az első „nyugati” útja. Nagyon várta, nagyon készült rá. Még fodrászhoz is elment az előző napon – mesélte. – Azt gondolom, hogy a lehetőség meglenne arra, hogy kiemeljék, csak a szándék nincs.