Gyermek megtakarítás indítás: mi a „helyes” döntés szülőként?

 

Gyermekünk jövője valószínű minden szülő számára rendkívül fontos. Ezt sokan az oktatásukkal, a lelki és testi egészségük fejlesztésével igyekeznek megalapozni. Viszont az igazi segítségnek nem csak ezek a lehetőségek jelentik. Ha csemeténk egy olyan biztos anyagi alappal indul el a nagybetűs ÉLET felé, amiből már tud gazdálkodni, akkor magát az életet adjuk neki. Mi ebben a helyes döntés? Mit és hogyan tegyünk, ha a gyermekünk számára megtakarítani is szeretnénk?

 

Ne legyünk önzőek!

Elsőre furcsán hangzik ez a mondat, viszont igenis helytálló. Sok szülő ugyanis azt gondolja, hogy ha előre elrendeli gyermeke életútját, akkor azzal bizonyára jót fog tenni. Ez egyáltalán nincs így. Mi van akkor, ha gyermekünk például egyáltalán nem szeretne egyetemre menni, és mi mégis egyetemre takarítottunk meg számára? Vagy mi a helyzet akkor, ha a csemeténk arra vágyik, hogy vállalkozást alapítson, miközben mi inkább egy ingatlanba fektettünk be számára a közelben? A befektetések ugyanis a gyermekünk számára is sokfélék lehetnek. Lehet olyan fix, mint egy ingatlan vagy szabadon felhasználható. Akármelyiket is választjuk egy biztos: mindenképp olyat döntést hozzunk, ami nem csak a mi elgondolásunkat tükrözi.

 

Babakötvény – egy alapvető segítség a nagybetűs élethez

 

A Babakötvény egy rendkívül egyszerűen igényelhető befektetési forma a csemeténk számára. Tulajdonképpen annyira alapvető lehetőség, amit szülőként egyszerűen nem hagyhatunk ki. Ez a befektetési lehetőség már havi 5000 forinttól fenntartható, ráadásul nem muszáj mindig befizetni, elég akkor, amikor megtehetjük. A Babakötvényt ráadásul támogatja az állam, és 2005 óta már automatikusan megkapja minden gyermek a 42 500 forintos életkezdési támogatást. Ez a támogatás persze akkor jelenik meg a megtakarítási számlán, ha a babakötvényhez nyitunk egy Start-értékpapír számlát. Ezt a számlát a Magyar Államkincstárnál nyithatjuk meg, és itt fog kamatozni a gyermekünk számára befizetett megtakarítás is. A Babakötvény mindenki számára kézenfekvő, olcsó ezért tulajdonképpen kevés kifogás van arra, hogy miért is ne indítanánk el a gyermekünk számára. Csemeténk ugyanis több millió forintos kifizetést kaphat általa, amint elérte a 18. életévét. Már pedig ha belegondolunk ez szó szerint életmentő lehet. Gyermekünk felnőtté válásának idején a mai bizonytalan gazdasági helyzetben nincs garancia arra, hogy majd tudjuk fizetni az albérletét, amíg nem talál munkát vagy a terveit, ha például továbbtanulni vagy vállalkozni akarna. A Babakötvény viszont tényleg annyira minimális ráfordítással működik, hogy valamilyen szinten kicsit nemtörődömség az, ha nem foglalkozunk vele. Ezért, ha valóban fontos a gyermekünk jövője, ez a minimum, amit megtehetünk számára, hogy születésekor igényeljük a Babakötvényt. Járathatjuk drága tanfolyamokra, különórákra és edzésekre, de higgyük el, egyik sem fogja pótolni azt az anyagi alapot, ami ma már rendkívül fontos az életkezdéshez.

 

Lekötött befektetések, és megtakarítási lehetőségek

 

Ha egy bizonyos összeget lekötünk, ami kamatozik vagy állampapírokba fektetjük, akkor az az adott idő után lejárva, már adja azt a hozamot, amit gyermekünknek szánunk vagy épp a tanulására, nevelésére. Az ilyen megtakarítási lehetőségeket és befektetéseket az Államkincstárnál (értékpapírok), bankoknál (betétszámlák) és a biztosítóknál találjuk (megtakarításos biztosítások). Ha pedig több információra van szükségünk a Grantis gyermek megtakarítás témájú cikkei sokat segíthetnek a megfelelő választásban.