Skip to content

Azonnali hatállyal elbocsátotta a Corvinus a vizsgabotrányt kirobbantó tanárát

Ádám Zoltán azt követően kezdeményezett etikai eljárásokat, hogy kiderült: a téli vizsgaidőszakban az egyik hallgató a többiektől fizikailag elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett sikeres vizsgát, miközben az illető a szabályok szerint elégtelent kaphatott volna csak az adott tárgyból, vagyis meg kellett volna buknia.

Információink szerint azonnali hatállyal elbocsátották a Corvinus Egyetem tanárát, Ádám Zoltánt, aki korábban etikai vizsgálatokat indított az intézményben, miután kiderült, hogy egy befolyásos szülőkkel rendelkező hallgatót, akinek normális esetben meg kellett volna buknia, nemhogy vizsgára bocsájtottak, de egy külön neki készített egyéni feladatsor alapján vizsgáztatták le és engedték át. Úgy tudjuk, hogy Ádámmal kedden dél környékén közölték a döntést, és innen számítva 30 nap áll a rendelkezésére, hogy bírósághoz forduljon az elbocsátásával kapcsolatban.

Az egyetem előbb az etikai vizsgálatot kezdeményező oktatót részesítette figyelmeztetésben amiatt, mert az üggyel kapcsolatos véleménye nyilvánosságra került, majd a terebélyesedő botrány végül az intézmény korábbi rektorának távozásához is vezetett.

Telex elérte Ádám Zoltánt, aki a portálnak megerősítette az elbocsátás tényét, mint elmondta az egyetem azzal indokolta a döntést, hogy nem volt elég együttműködő az etikai eljárások alatt, és nem küldött át bizonyos e-maileket. Ádám ugyanakkor vitatja ezt az állítást, szerinte együttműködő volt.

„Úgy véli, az a vizsgálat, ami során e-maileket kértek tőle, valójában alibi vizsgálat, ami szerinte arra való, hogy az etikai vizsgálatok során feltárt rendkívül súlyos visszaélésekkel való érdemi szembenézés helyett egy másik, a felelősségek szétkenésére alkalmas vizsgálatot végezzenek” – írja a portál.

Toronyai Gábor, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének alelnöke, a Corvinus szakszervezeti vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, váratlanul érte őket Ádám Zoltán kirúgása. A lépés szerinte árt az egyetemnek, veszélyezteti az intézmény jó hírnevét. „Szégyenbe hoz bennünket a lépés, hogy az etikai ügyek feltáróját bocsátják el.”

A döntéssel kapcsolatban kerestük a Corvinust is, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket. A Corvinus honlapján kedd délután megjelent egy közlemény, „Munkáltatói intézkedések történtek a szabálytalansági vizsgálat következményeként” címmel. Ebben senkit nem neveznek meg, csak azt közölték, szóbeli és írásbeli figyelmeztetést is adtak, illetve „az eljárás során tanúsított munkavállalói kötelezettszegések okán munkaviszony megszüntetés is történt.” Az adatvédelmi szabályok miatt több információt nem adnak. Szintén kedden közölte az Egyetem, hogy milyen apróbb szabálytalanságokat talált a vizsgáztatásokkal kapcsolatban, ennek megállapításait itt olvashatja.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2023.10.25. 06:38

    Értelmes diéák ezek után biztos nem felvételizik arra a trágyadombra. Így kell devalválni a Corvinusos diplomák presztízsét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük