Skip to content

128 forintért vettük az oroszoktól a gázt, az átlag felett fogyasztó magyarok mégis 767 forintot fizettek érte

128 forintért vettük az oroszoktól a gázt, az átlag felett fogyasztó magyarok mégis 767 forintot fizettek érte

A számlákon látható számítás még mindig a tavalyi augusztusi-szeptemberi rekordárat tartja irányadónak, ehhez képest számítja a magyar családok spórolását.

Az Eurostat adatai szerint augusztusban egy kicsivel drágult csak a Magyarországra érkező orosz importgáz, ez köbméterenként 0,332 eurót jelent, írja a 24.hu. Ha ezt átváltjuk forintra, akkor 128 forintért jött a gáz a nyár utolsó hónapjában, picivel drágábban, mint egy hónappal korábban, ennek ellenére 767 forintot számláztak az átlag felett fogyasztó magyaroknak.

Ezt azt jelenti, hogy a tavalyi októberi rekordárhoz képest, amikor is 2,522 euró, tehát ezer forint volt egy köbméter, nagyjából hetedére esett a földgáz ára. A magyar–orosz gázszerződések szerint az árak kéthavi csúszással követik az irányadónak tekintett holland gáztőzsdét, a TTF-et, így az árakat az ebben szereplő változásokkal érdemes összevetni. A tőzsdén is hasonló ütemű drágulást lehet látni, májusban 31,9 euró volt megawattóránként az ár, a portál cikkének megjelenésekor 51 euró közül kötöttek üzleteket.

Az adatokat és a csekkeken kapott számokat nézve a lap megállapította, hogy az augusztusi 128 forintos orosz import 25 százalékkal magasabb az átlag alatt fogyasztók számára megszabott 102 forintos rezsicsökkentett lakossági tarifánál, és alig az ötöde az átlagfogyasztás felett felszámított 767 forintos köbméterenkénti tarifának.

Ahogyan a hvg.hu is megírta, a jelenlegi magyarországi lakossági piaci gázár három és félszerese a valódi piaci gázárnak. Ezt az árat tavaly júliusban határozta meg a magyar kormány, abban az évben decemberben Orbán Viktor egy kormányinfón úgy nyilatkozott, a rezsicsökkentés védelme érdekében a stabilitást jobbnak látják, mint a folyamatosan ingadozó árak követését. Ekkor a magyar miniszterelnök azt mondta, ha ez a piaci ár felett van, akkor abból a magyar szolgáltató tartalékot halmoz fel a biztonság érdekében. Arról nem szóltak a bejelentések azóta sem, milyen szintű különbségnél hajlandó változtatni a „narancssárga rezsiboxok” számításának rendszerén a kormány.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



14 Comments

  1. Névtelen
    2023.10.25. 07:11

    Átlag alatt kell maradni és akkor nincs probléma!
    Mit kell állandóan sírni!?

    1
    3
    • Névtelen
      2023.10.25. 11:12

      Te már átlag alatt maradtál, legalábbis ami a józan parasztész használatát illeti.
      Inkább magyarázd meg a 6 szoros különbséget128 és 767 között , és mond el, ki teszi zsebre osztalékként az ebből eredő nyereséget . . .
      Majd ha lesz tartós hideg a télen, az az agyatlanul kitalált minimál mennyiség kb 12-14 fokos belső hőmérséklethez elegendő egész hónapban.
      Vagy nem fűtesz minden nap.
      Ha a Kúrmány tisztességes lenne (ami ugye merő vágy . . .), akkor a külső hőmérsékletet figyelembe véve állapítaná meg a minimális mennyiséget , azt túllápve sem kéne osztályos zenés ,cigányzenekaros felárral értékesíteni a Zembereknek.

      • Névtelen
        2023.10.25. 12:01

        Már másodszor is elmulasztotta megnézi a taxissztrájk filmet ( Blokád ) hazátlan?

        Ki nem sz@rja le a heti viktor gucsmoló , a hvg csúsztatásait az ár-idő tengelyen?

      • Névtelen
        2023.10.25. 12:15

        „Nem kell ahhoz „genetikai vérmagyarnak” lenni, hogy Magyarországért sokat tegyél. Lehetsz akár zsidó is, mint pl. Weiss-Manfréd.

        A lényeg az, hogy ha Magyarország vezetésére kapsz megbízást, akkor a magyarok érdekeit képviseld, és nem valami homályos ideológiai alapon kialakított osztály (internacionalista proletáriátus), vagy valami globális érdekkör (globáltőke) rezidense legyél itt. „

  2. Névtelen
    2023.10.25. 07:27

    Ez csak egy fakenews, hiszen a közszolgálati M1, Kossuth rádió és Gulyás Gergely nem említi, hogy olcsóbb lett a gáz.
    Mari néni, a szerelmes Orbán rajongó nyugdíjas nem is tud erről az önkormányzati szoba-konyhás, konvektoros luxus lakásából.

    3
    2
    • Névtelen
      2023.10.25. 11:38

      Miből fizetnénk az ellenzéki pártok cirkuszolásait? Mindenre a dollár nem elég
      akármennyire aktiválta magát Soros Sándor és az amerikai követ felesége

      A tözsdei gázt, olajat meg majd elhozod a markodban.

  3. Névtelen
    2023.10.25. 07:28

    Ja, a jachtot meg a legyek hordták össze, mi?

    5
    1
    • Névtelen
      2023.10.25. 11:57

      még csak 767 Ft?
      A möszöpö mögött álló külföldi multik már mikor kiadták a magyar hőszigetelő PIAC
      megszerzését a bolsik jogutódjainak.

      Így sohasem fog felpörögni a PIAC,nem lesz Állami-csöcs fejés, nem lesz klímahiszti profit, penésztelenek maradnak a lakások.

    • Névtelen
      2023.10.25. 12:04

      Böszme 1996-os útmutatásai szerint, igen

      „Tíz év múlva a világot Magyarországon sem a politikusok fogják irányítani. A politikusok azért vannak, hogy az országban élők érdekeit olyan módon hangolják össze, hogy béke legyen. Kinek lesz akkor nagyobb az érdekérvényesítő képessége? Annak, aki alkalmazottként százezer forintot keres, vagy aki mögött egymilliárd forint van? Nyilván az utóbbinak. (…) Nagyon fontos a pénz! Nem hiszek azoknak, akik morálisan akarják megváltani a világot. Abból előbb-utóbb hazugság lesz, a hazugságból meg zsarnokság. Azokban hiszek, akik azt mondják, én ilyen vagyok, ezek az érdekeim, s ezért viselkedek így” – fejtegette 1996-ban a KÁPÉ című gazdasági hetilapnak. ”

      BÉKE VAN, NEM?

  4. Névtelen
    2023.10.25. 07:29

    Az egészségügyre és az oktatásra ment a többletbevétel.

    2
    1
    • Névtelen
      2023.10.25. 11:51

      hagytatok valamit hátra az államcsőd, az önkormi csőd és a lakossági deviza hiteleken ,
      a tanár elbocsátásokon és kórház bezárásokon kívül?

      Böszmétek lemondott, mint pártelnök, lemondott mint miniszterelnök, Bajnai meg oltotta a tűzet. Az üszkös romokat meghagyta Orbánnak.

      Valamiből fizetni kell a londoni mosogatók gyógykezelését. Nem jelentkeznek ki a TB alól, hazajárnak, itt műttetik meg magukat.

      Pofa alapállás.

  5. Névtelen
    2023.10.25. 12:17

    „Ha fázik, üljön át egy másik autóba . . .”

    • Névtelen
      2023.10.25. 12:49

      Jaja! „Kinek mit intézett a kormánya!”

  6. Névtelen
    2023.10.25. 15:17

    Azt komolyan gondolja valaki is hogy a májusi választások után megmarad a rezsicsökkentés? Piaci ár lesz mindenkinek mert előre megyünk és brüsszel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük