Írásban fordultak kérdéssel Lázár Jánoshoz a diósgyőri vár kapcsán Hegedűs Andreáék

Mikor nyithatja meg kapuit a vár, és hajlandók-e a költségvetéssel fedezni a munkálatokat? Többek között ezt kérdezték a DK képviselői a minisztertől.

Hosszú ideje húzódik már a diósgyőri vár felújításának ügye. Mint arról többször írtunk már, a felújítás közben derült ki, a tornyok nem elég erősek, hogy elbírják a ráépítést. Emiatt egy idő után a kivitelező le is vonult.

Most Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció miskolci képviselője – aki jövőre az önkormányzati választáson elindult a polgármesterségért is – Gréczy Zsolt képviselőtársával együtt, írásban intézett kérdést a témában Lázár János építési és közlekedési miniszterhez. A beadványukban leírták, hogy további kétmilliárd forintra volna szükség a rekonstrukció befejezéshez, ezt a pénzt azonban a kormány nem hajlandó odaadni, hiába van Miskolcnak három kormánypárti országgyűlési képviselője is – fogalmaztak a Minap.hu cikke szerint.

Lázár Jánosnak a következő kérdéseket tették fel a képviselők:

  • Mikor nyithatja meg ismét kapuit a Diósgyőri vár a látogatók előtt?

  • Hajlandó-e a költségvetés biztosítani a munkálatok fedezetét?

  • Hajlandóak-e kivételesen meghallgatni a hozzáértők lényegében egybehangzó

  • szakvéleményét, és annak megfelelően módosítani az újjáépítés koncepcióját, vagy ragaszkodnak ahhoz, hogy egyik legértékesebb középkori műemlékünk helyén is saját – nehezen múló, ám kevéssé jó emlékű – kormányzásuk mementóját öntsék betonba?

     

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára válaszában leírta, a korábban felmerült statikai problémáknak a megoldása szükséges és elkerülhetetlen ahhoz, hogy a vár megújítása megvalósítható legyen, továbbá a műemléki szerkezeteket meg tudják őrizni az utókor számára.

Hegedűs Andrea és Gréczy Zsolt parlamenti képviselők mindezt úgy értékelték, a kormány továbbra sem tudja, mi lesz a Diósgyőri vár sorsa.

A Diósgyőri várral kapcsolatban természetesen Miskolc polgármestere, Veres Pál is rendszeresen foglalkozik. Legutóbb néhány hónapja arról számolt be a városvezető, hogy Lázár arról tájékoztatta őt, hogy kormány-előterjesztés készül, hogy a vár végre megkapja a szükséges többletforrásokat és épülhessen tovább.