Mélyelemzés. Vannak trükkök a kórházak részéről is

Mélyelemzik a kórházak gazdálkodását, mielőtt a kormány elé vinnék az összesen 108 milliárdos adósságuk rendezését.

November elején kerülhet a kormány elé a kórházak – az orvosképzéssel foglalkozó egyetemekkel együtt összesen 108 milliárd forintosra taksált – adósságának rendezése – írja a Népszava. A lap szerint ezt az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) Balatonalmádiban tartott szakmai rendezvényén jelentette be Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.

Az államtitkár (borítóképünkön) azt mondta, jó ideje tárgyal a kérdésről a pénzügyminisztériummal, és nem csak adósságrendezésről van szó, hanem arról is, hogy el tudják ismerteni, hogy változnak a költségek, vagyis minden drágult.

A lap szerint ehhez alaposan controlling elemzéssel kitisztítják a gazdálkodási adatokat, és elismerte, hogy

Természetesen mi sem vagyunk szentek és tiszták, vannak trükkök a kórházak részéről is, amiket be kell vállalnunk, hogy ezeket felszámoljuk.

Példát is hozott: az orvosok körbefoglalkoztatását, vagyis hogy egy szakorvos a főállás mellett máshol készenléti ügyeletet is vállal – papíron napi 0-24, havi szinten 1528 órában –, amivel havonta több tízmillió forintot bérszámfejtenek a munkájáért. Az államtitkár meg is üzente a kórház főigazgatóknak, hogy ennek vége van.