Rövidesen nemzetközileg is elismert, többszörös díjnyertes művészek adják elő a zenetörténet legnagyobbjainak szerzeményeit – legyen szó Bachról, Kodályról, Ravelről, Sosztakovicsról vagy Brahmsról. Szólista sztárok, kamarazenekarok és monumentális szimfonikus zenekarok egyaránt emelik a szezonbérlet fényét.

Különlegesnek nevezte a november közepén induló friss miskolci komolyzenei évadot Szamosi Szabolcs. Ahogy a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón fogalmazott:

“Az ország kivételes előadóit felvonultató, izgalmas klasszikus zenei produkciókat bemutató bérletben idén sem fognak csalódni.” 

Mint a beharangozó eseményen elhangzott: a Filharmónia Szezonbérlet november derekán indul a világhírű Budapesti Fesztiválzenekarral és Daniel Bard hegedűművésszel. A nyitóesten kamarazenei csemegék csendülnek fel: Bach C-dúr szvitje bár nem foglalkoztat sok hangszert, mégis a pompa és a tánc jegyében fogant. Sosztakovics Hegedűszonátáját eredetileg hegedűre és zongorára komponálta. Ezen a koncerten a művet afféle hegedűversenyként hallhatjuk, zenekari kísérettel. A Megdicsőült éj Schönbergtől egy érzelmektől, szenvedélyektől és drámától feszülő, későromantikus szerelmi történet.

Már az újévben folytatódik a koncertsorozat: a Danubia Zenekar kápráztat, Hontvári Gábor dirigál. Ravel Bolerójának témáját szinte mindenki ismeri, de emlékezetes darab az ütőhangszeresek számára is. Csemiczky Miklós meglepetéssel, egy ősbemutatóval készül a koncertre. A miskolci közönség személyesen is ismerheti, hiszen csaknem 25 éve oktat a Miskolci Egyetemen. Zárásként egy nagy klasszikus hangzik el, Brahms 3. szimfóniája.

A több mint 80 profi zenészből álló, több mint fél évszázada muzsikáló Miskolci Szimfonikus Zenekar Temesvári Bence csellóművésszel koncertezik, felemelő, optimista zenéket szólaltatva meg, olyanokat, mint Elgar híres katonai indulója (Pomp and Circumstance March, No. 1.) és érzelmes, nosztalgikus, szenvedélyes gordonkaversenye, vagy Brahms D-dúr szimfóniája, mely mind közül a legoptimistább.

A többszörös díjnyertes Anima Musicae Kamarazenekar a Kossuth-díjas Balázs János zongoraművésszel tart közös koncertet. Grieg Holberg-szvitje a barokk szvitek világát idézi meg, Csajkovszkij Vonósszerenádjának pedig monumentális hangzása és részletgazdagsága nyűgöz le. Liszt Magyar fantáziája tulajdonképpen egy zongoraverseny, ugyanakkor hangvételében a Magyar rapszódiák rokonának tekinthető.

A szezont a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar közös hangversenye zárja május 17-én Somos Csaba vezényletével, Kodály Székelyfonójával a középpontban.