A nukleáris indítókódokat tartalmazó aktatáska is volt Putyinnál kínai tárgyalásai során

Ritka felvételek láttak napvilágot Vlagyimir Putyin orosz elnökről Pekingben, amint kíséreténél feltűnt egy táska, amely valószínűleg a nukleáris csapás elrendelésére alkalmas, különleges aktatáska volt – írta a Reuters.

Putyint a Hszi Csin-ping kínai elnökkel Pekingben tartott találkozója után kapták lencsevégre, amint biztonságiakkal körülvéve egy másik találkozóra sétált, és két egyenruhás orosz tengerésztiszt követte, akik egy-egy aktatáskát vittek magukkal. A Reuters megállapítása szerint az egyik aktatáska a „Cheget” néven ismert (a Kaukázus hegységben található azonos nevű hegyről kapta a nevét) és mindig az elnöknél van, de érthető okokból csak ritkán látható a közvélemény számára.

Az amerikai elnök is rendelkezik egy ilyen eszközzel – az úgynevezett „nukleáris focilabdával”. A táska tartalmazza azokat a kódokat, amelyekkel az elnök hitelesíthetné a nukleáris rakéták indítására vonatkozó parancsot, ha nem tartózkodna a Fehér Házban. Az amerikai elnök nukleáris táskáját legutóbb júliusi londoni látogatásán sikerült lefényképezni.