Kaczyński out. Új időszámítás Kelet-Közép-Európában

Jó reggelt! Ebben a napindító hírlevélben kivételesen nem négy kiemelt cikkel kezdünk, hanem négy kiemelt témával: ezek az izraeli-palesztin konfliktus, a lengyel választás, a brüsszeli lövöldözés és a kínai találkozó.

Kaczyński out

Orbán Viktor miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski a Mementó Szmolenszkért elnevezésű emlékmű felavatásán Budafokon
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski a Mementó Szmolenszkért elnevezésű emlékmű felavatásán Budafokon Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Megbukni látszik az egyik nagy európai politikai hadművelet: Lengyelország orbanizálása. Bár a demokratikus intézményeket leépítő, a médiát elfoglaló és közpénzekből kampányoló Jarosław Kaczyński pártja kapta a legtöbb szavazatot, de nincs meg a többsége, ezért – ha nem jön közbe valami földrengésszerű – az Európa-párti ellenzék alkothat kormánykoalíciót. Méghozzá a jobboldali, de legutóbb már a magyar ellenzéki kampányba is beszálló Donald Tusk vezetésével. Mitrovits Miklós polonistával videóban elemeztük, hogyan jutottunk idáig. Még sok elemezgetés és összehasonlítgatás áll előttünk, de az biztos, hogy a régiónk politikai erőviszonyai nagyot változtak vasárnap óta.

Egy úton Pekinggel és Moszkvával

Koszorúzás a népi hősök emlékművénél Pekingben
photo_camera Koszorúzás a népi hősök emlékművénél Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A kínai befolyás alatt álló országok találkozóján, egyetlen európaiként, megjelent Orbán Viktor. Megdicsérte kommunista elődjeit, hogy már ők is milyen jól megvoltak a baráti diktatúrával, és megkoszorúzta a kommunista hősök emlékművét. Természetesen beállt a magyar kormány az ukrán problémát elsimítani igyekvő kínai béketerv mögé, ami Putyinnak is nagyon tetszik. Ami abból a szempontból nem meglepő, hogy az ő érdekében íródott.

A magyar miniszterelnök annyira benne van a komcsi flow-ban, hogy már az ünnepi beszéde közelébe sem mehet újságíró.

Tíz nap terror

Izraeli katonai konvoj halad a Gázai övezet felé.
photo_camera Izraeli katonai konvoj halad a Gázai övezet felé. Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Élő közvetítésünkben benne van, ami fontos, ezt holnap is folytatjuk. Ma többek között az történt, hogy a Hamász vállalta a felelősséget a Tel-Avivot és Jeruzsálemet ért légicsapásokért, lövöldözés volt a libanoni határnál, és elismerte az izraeli titkosszolgálat vezetője, hogy ők hibáztak.

Borízűben is ez volt a téma. Ezek meg csak képek.

Egy éjszaka terror

photo_camera Fotó: HATIM KAGHAT/AFP

Lelőttek két embert Brüsszelben, a támadó elmenekült. Félbeszakították a városban játszott belga-svéd meccset, mivel az áldozatok a svéd válogatott szurkolói voltak. Macron szerint terrortámadás történt, Európa fővárosa terrorkészültségben van.

Gazdagok és szegények

Mészáros Lőrinc a felcsúti falunap főzőversenyén zsűrizik 2016. augusztus 13-án Felcsúton.
photo_camera Mészáros Lőrinc a felcsúti falunap főzőversenyén zsűrizik 2016. augusztus 13-án Felcsúton. Fotó: Bankó Gábor/444

Avagy belpol. Kiderült, milyen egyszerű trükkel folyatnak tíz- és százmilliárdokat a NER oligarcháihoz a stróman vállalkozók, és az is kiderült, hogy minden rendben van Rogán Antal feltalálótársainak cégével, nem nyomoz a rendőrség. Eközben azért tüntettek Budapesten, hogy a lakhatás legyen alapjog.

Hogy itt csak a csoda segíthet? Nesze neked csoda! Majd Németh Szilárd megtanítja a gyerekedet.