Elismerte az izraeli titkosszolgálat vezetője, hogy ők hibáztak a Hamász támadása előtt

Az izraeli belbiztonságért felelős Shin Bet vezetője, Ronen Bar a titkosszolgálat dolgozóinak írt levelében vállalta magára a felelősséget azért, mert nem tudták megakadályozni október 7-én a Hamász támadását. „Az intézkedéseink ellenére sajnos szombaton nem sikerült megfelelő figyelmeztetést kiadnunk ahhoz, hogy megakadályozhassuk a támadást. A szervezet vezetőjeként a felelősség ezért engem terhel” – írta Bar. Hozzátette, hogy majd eljön a vizsgálatok ideje is, de most háborúban állnak.

Ronen Bar, a Shin Bet vezetője
photo_camera Ronen Bar, a Shin Bet vezetője Fotó: YOSSI ZELIGER/AFP

A múlt héten már jelentek meg hírek arról, hogy a támadás előtti éjszakán kétszer is egyeztetett egymással a Hamász lehetséges gyakorlatáról a Shin Bet és a katonai hírszerzés, ennek ellenére mégsem rendeltek el fokozott készültséget a déli területen. Ezeken a megbeszéléseken Ronen Bar is részt vett.

A Shin Betnél ezeket olyan gyenge jelzéseknek minősítették, amikből nem lehet következtetéseket levonni a jövőre vonatkozóan. Ugyan egy emberrablási akció miatt kiküldtek egy kisebb egységet délre, de további lépéseket nem tettek, úgy látták, azokkal várhatnak reggelig. Ez a kiküldött belbiztonsági egység hajnalban össze is csapott a kerítésen áttörő Hamász fegyvereseivel, az egyik tagjuk megsebesült. (Haaretz)