A Gázai háború nyolcadik napja – Percről percre

Ma folytatódik a “Vaskardok” nevű Gázai háború. Tegnap este az IDF megtalálta a Gázai övezetben végrehajtott rajtaütések során több eltűnt izraeli holttestét. Éjfél óta nem voltak riasztások rakétakilövések miatt. Mintegy 1200-an haltak meg Izraelben a háború kitörése óta. 16 palesztint öltek meg tegnap Ciszjordániában az IDF-el folytatott összecsapásokban. Percről percre tudósítás a háború nyolcadik napjáról.

Egy jesivát és egy oktatási intézményt ért rakétatalálat Szderotban, nincsenek áldozatok

10:34 Rakétatűz érte Szderot egyik oktatási intézményét, valamint a városban lévő egyik jesiva tetejét. További két rakéta zuhant vasúti sínekre és nyílt területre. A becsapódásoknak nem voltak áldozatai.

09:47 Légiriadó volt Szderotban és a Gázai övezet körül csaknem 10 óra csend után

09:23 Az IDF szóvivője: Tankok támadtak meg két Hamasz-terroristát, akik Nahal Oz környékén átlépték a kerítést

Az IDF a levegőből támadott egy terrorista osztagot, amely megpróbálta átlépni a határt Libanonból

08:55 Libanonból érkező fegyvereseket ölt meg az izraeli hadsereg. Ezt maga az IDF közölte, ahogyan azt is, hogy drónnal ártalmatlanították a behatolókat.

Az IDF tájékoztatta a Gázai övezet északi részén élőket, hogy 10:00 és 16:00 óra között két útvonalon biztonságosan távozhatnak délre

08:51 Az IDF szóvivője arabul tájékoztatta a Gázai övezet északi részén élőket, hogy 10:00 és 16:00 óra között biztonságosan evakuálhatnak a Gázai övezet déli részére két biztonságos útvonalon, ahol nem fog légitámadást végrehajtani ezekben az órákban.

Izraeli hadsereg: Legyen világos, nem a gázai palesztin civilek a célpontjaink

08:30 Jonathan Cornicus izraeli alezredes szombaton reggel tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, csapásaikkal próbálják nem a civileket eltalálni. Azt mondta, hangsúlyozni akarja és világossá tenni, hogy a gázai palesztin civilek nem az ellenségeik és nem őket célozzák, ezért megpróbálják evakuálni a civileket, hogy minimalizálják az őket fenyegető kockázatokat. Rendkívül sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy több média az izraeli haderő cselekedeteire összpontosít, ahelyett, hogy a Gázai övezetet irányító Hamaszt tartaná felelősnek, hiszen mindez a Hamasz műve, Izrael csak reagál rá.

IDF: Megöltük a gázai légierő vezetőjét, és több tucat Hamasz-célpontot támadtunk az övezetben

08:15 Az IDF bejelentette, hogy az éjszaka folyamán megölte a gázai légialakulat vezetőjét, Murad Abu Muradot, és támadta a Hamasz terrorszervezet több tucat célpontját. A hadsereg közleménye szerint Abu Murad “nagy részt vállalt és terroristákat készített fel” az Izrael elleni szombati támadásban.

A Hamasz 120 izraelit tarthat fogva

08:05 Több mint 120 civilt tartanak fogva a Hamasz fegyveresei Gázában – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) X (korábban Twitter) közösségi oldalán szombat reggel. A Hamasz korábban 130 fogvatartottról számolt be, de más források szerint a szám elérheti akár a kétszázat is.

Már 400 ezer ember hagyta el a Gázai övezet északi részét

07:45 Az izraeli hadsereg pénteken rendelte el a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását, ami azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek az övezet déli területeire kellene húzódnia. Az izraeli hadsereg azzal indokolta a felhívást, hogy a Hamasz fegyveresei Gáza északi részén, részben Gázavárosban házak alatti alagutakban rejtőznek, továbbá Gáza háborús övezet, ahol a Hamasz élő pajzsként használja a civil lakosságot. A felszólítás vonatkozik “az ENSZ összes alkalmazottjára és azokra is, akik az ENSZ-ügynökségeknél kerestek menedéket”. A Hamasz ugyanakkor arra szólította fel a lakosságot, hogy hagyják figyelmen kívül az izraeli követelést, és arra kérte az ENSZ-t, hogy lépjen fel a kényszerű kitelepítés ellen. Az ENSZ-főtitkár szóvivője ugyanakkor embertelennek nevezte az ultimátumot, és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna, ugyanis “lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni”.

Az izraeli hadsereg a Hezbollah dél-libanoni állásait támadta válaszul arra, hogy repülőgépek szivárogtak be Izrael területére

03:06 Ma este az IDF egy Hezbollah célpontot támadott meg Dél-Libanonban.Az IDF szóvivője szerint a támadást több, azonosítatlan repülőgép izraeli légterébe való behatolása miatt hajtották végre, amelyeket elfogtak, valamint egy IDF pilóta nélküli repülőgépre leadott lövés miatt – amit szintén elfogtak, mielőtt a drónba csapódott volna.

Lelőttek egy sofőrt Ciszjordániában; A rendőrök: Áttört egy sorompót, megszökött a rendőrök elől és a forgalommal szemben hajtott

A lelőtt sofőr autója – Fotó: Izraeli Rendőrség

03:06 Tegnap este a határőrség lelőtt egy sofőrt Ciszjordániában, Maale Adumim közelében. A rendőrség tájékoztatása szerint a palesztin sofőr áttört a jeruzsálemi bejáratnál lévő A-Zaim ellenőrzőponton, az ottani erők felszólítására sem állt meg, nekiment az őt üldöző határőrjárműnek és a forgalommal szemben hajtott. Az erő meglőtte, és a helyszínen életét vesztette.

IDF: Egy azonosítatlan objektumot fogtunk el Sfaram felett

01:36 Az IDF közölte, hogy Sfaram – észak-izraeli arab város – közelében a légvédelem leszedett egy Izrael területére behatoló azonosítatlan objektumot. Egy házat megrongáltak a lezuhanó repeszek.

IDF: Két azonosítatlan célpontot fogtunk el Haifa felett

01:14 Az IDF szóvivője elmondta, hogy a légvédelmi vadászgépek ma este két azonosítatlan célpontot tartóztattak fel Haifa felett, az IDF szóvivője szerint a jelenlegi politika szerint nem váltottak ki riasztást.

Haifa környéki lakosok: robbanások hallatszottak, és nem volt légiriadó

01:07 Haifa környéki lakosok arról számoltak be, hogy két hangos robbanás hallatszott a környéken anélkül, hogy szirénariasztás történt volna. Kirjat Bialik polgármestere elmondta, hogy “elfogtak egy rakétát, majd két robbanás történt. A lakosok arról számoltak be, hogy robbanást hallottak és fényt láttak a levegőben. Az emberek szorongás- és stresszküszöbe így is nagyon magas, nem kaptunk semmi tájékoztatást.”

Palesztin Egészségügyi Minisztérium: Két kiskorú halott Ciszjordániában

00:50 A palesztin egészségügyi minisztérium ma este két kiskorú (16 és 17 évesek) haláláról számolt be Ciszjordániában. Korábban a minisztérium azt közölte, hogy a nap folyamán 14 palesztin vesztette életét az IDF-el vívott összecsapásokban.

Három rakéta csapódott be Szderotban, senki sem sérült meg; Kigyulladt egy ház

A leégett ház Szderotban, ma este – Fotó: Szderot önkormányzata

Az IDF megtalálta a Gázai övezetben végrehajtott rajtaütések során több eltűnt holttestét

21:59 Az IDF szóvivője tegnap este közölte, hogy a gyalogos és páncélos erők szárazföldi rajtaütéseket végeztek a Gázai övezetben, és olyan leleteket gyűjtöttek össze, amelyek segíthetnek az eltűntek felkutatására és „megsemmisített a térségben talált terrorista infrastruktúrákat és terrorista osztagokat, köztük egy olyan Hamasz-egységet, ami páncéltörő rakétákat lőtt izraeli területre.” A Gázai övezetben végrehajtott gyalogos rajtaütések során eltűnt személyek holttestét és egyéb tárgyakat gyűjtöttek össze. Nem közölték a halottak számát, csak annyit, hogy a holttesteket izraeli területre vitték.

A miniszterelnök: “Példátlan csapást mérünk az ellenségünkre. Ez még csak a kezdet”

21:31 Benjamin Netanjahu miniszterelnök tegnap nyilatkozott a médiának, és azt mondta: “Példátlan csapást mérünk az ellenségünkre. Ellenségeink még csak most kezdik megfizetni az árát, és nem részletezem, mi következik ezután, de ez csak a kezdet. Hangsúlyozom – ez csak a kezdet. Biden elnökkel és a többi vezetővel folytatott beszélgetéseim alapján jelentős nemzetközi támogatást mozgósítunk Izraelnek. Folytatjuk. Megsemmisítjük a Hamászt és győzelmet hozunk. Időbe telik, de ezt a háborút erősebben fejezzük be, mint valaha.”

„Ma mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy az otthonért, mindannyiunk otthonáért harcolunk, és úgy harcolunk, mint az oroszlánok” – tette hozzá Netanjahu. “Sokat fognak még mesélni népünk hősies tetteiről a fájdalom és gyász sötét napjaiban, olyan történetekről, amelyek beépülnek Izrael történelmébe. Ma beszéltem néhány családdal is, akik elvesztették szeretteiket, vagy akiknek sorsa nem ismert. Soha nem felejtjük el ellenségeink szörnyűségeit.”