Borsodban  kedvezhet a Fidesznek, hogy egy napra tette az önkormányzati és az EP-választást
Nem a spórolás, hanem a politikai haszonszerzés vezette a Fideszt odáig, hogy második nekifutásra tényleg összevonja az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. A kormánypártok egy szólóban tartott EP-voksoláshoz képest a borítékolhatóan magasabb részvételt szavazatokra válthatják, de nem mindenhol az országban. Ha az ellenzék ügyes, akkor a nehézségek ellenére ő is profitálhat a helyzetből.

A tízmilliárdos nemzeti konzultációk és a kétszázmilliárdos stadionok országában első hallásra sem tűnt hihetőnek a hivatalos indok, hogy egy 9-10 milliárdos spórolás készteti a kormányt és a Fidesz-KDNP-t arra, hogy a jövő évi európai parlamenti (EP) és önkormányzati választást egy napon rendezze. A Republikon Intézetnek elsőként a hvg360-on publikált friss elemzése is azt támasztja alá, hogy a cél nem a költségek lefaragása, hanem ellenkezőleg, valaminek a felsrófolása lehetett.

Méghozzá a részvételi arányé, hiszen az önkormányzati választásokon hagyományosan jóval többen vesznek részt, mint az EP-voksolásokon. A két választás összevonása tehát növeli a részvételt, és ez inkább a Fidesz-KDNP-nek kedvez, hiszen az EP ügye mindig is kevésbé aktivizálta a magyar szavazókat, a strasbourgi testület összetételéről döntő választásokon 2004 óta különösen alacsony részvétel jellemezte a kormánypártok fő szavazóbázisát, a kistelepüléseken élőket. Nem véletlen, hogy Orbánék már 12 éve össze akarták vonni az Alaptörvényben a két választást, igaz, a 2019-re élesíteni kívánt megoldástól végül akkor elálltak.

hvg.hu