Amerika miatt szankciókat vethet ki olyan magyar magánszemélyekre, akik a politikai elithez kötődnek

Az Egyesült Államok korrupciós ügyekben való részvétel miatt szankciókat vethet ki olyan magyar magánszemélyekre, akik a politikai elithez kötődnek.

Az Egyesült Államok korrupciós ügyekben való részvétel miatt szankcionálhat magyar magánszemélyeket, akik valószínűleg a politikai elithez kötődnek – írja a VSquare nemzetközi oknyomozó portál hírlevele alapján a Telex.

A külföldi lap névtelen diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, arról tájékoztatta néhány európai szövetségesét az USA, hogy szankciókat fognak kivetni magyar magánszemélyekre. A VSquare értesülései szerint a szankciós lista még nem teljes, és arról sem döntöttek, hogy mikor lépnek életbe a büntetőintézkedések.

Joe Biden kormánya pedig azzal számol, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szankciók hallatán mártírnak fogja beállítani magát.

David Pressman amerikai nagykövet korábban azt mondta a Telexnek egy háttérbeszélgetésen, hogy keresik a módszereket, amivel nyomást gyakorolhatnak az Orbán-kormányra, hogy megváltoztassa álláspontját az orosz-ukrán háborúban.

A nyomásgyakorlásnak az egyik lépése volt a budapesti székhelyű, orosz „kémbankként” elhíresült Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) szankcionálása, amiről az rtl.hu is beszámolt. Orbánék akkor a szankciók után meghátráltak, és rögtön kitáncoltak kémbank mögül.