Skip to content

Miért jó egyetemistának lenni Miskolcon?

Ahol komolyan veszik a hagyományőrzést – miért jó egyetemistának lenni Miskolcon?

Belevágni valami újba egyszerre izgalmas és ijesztő. Márpedig az egyetem első éve sok szempontból leírható ezekkel a jelzőkkel. Gólyának lenni épp elég sok bonyolult érzést jelent, ezért megpróbáljuk a praktikus oldaláról megfogni azt a sok történést, ami egy egyetemistára vár ennek az útnak az elején. Olyan fiatalokat kérdeztünk a személyes és közösségi tapasztalataikról, akik három fontos egyetemi városban – Budapesten, Szegeden és Miskolcon – képben vannak mindennel, amit egy gólyának tudnia érdemes. Nézzük, mi vár rájuk Miskolcon!

Sorozatunk előző, Szegedről szóló részét itt olvashatja.

Miért jó egyetemistának lenni Miskolcon?

A Miskolci Egyetemnek nagyon jó hangulata van, és ehhez hozzájárul a hagyományőrzés is, ami összehozza a hallgatókat. A kollégiumok és a campus szép, közel a város és több szórakozóhely is van.

Mi a leghasznosabb tanács, amit egy gólya megfogadhat, ha jól akarja magát érezni Miskolcon?

A kapcsolatok kiépítése fontos. A tanulás mellett ismerkedni és bulizni is kell, erre mind van is lehetőség, csak nyitottnak kell lenni. Viszont gyorsan el is lehet szakadni a tanulmányoktól, ha az ember belefeledkezik a bulizásba. A jelszó a mértékletesség.

Milyen legendás egyetemi szokások/rendezvények vannak?

A selmeci diákhagyományokat őrző egyetemek közül az egyik a miénk, és ez kiemeli a többi közül. A gólyatábor, vagy más néven balekhét már az oktatás előtt megszilárdítja a kapcsolatot a hallgatók között, ezekből sok barátság is születik, amelyek sokszor az egyetemi évek után is megmaradnak. A szakestélyek, a Szalamander és főzések is fontos kapcsolódási pontok, részei a város és az egyetem életének is.

 

A Miskolci Egyetem campusa
© MTI / Vajda János

Melyek az egyetemisták körében legfelkapottabb szórakozóhelyek?

A legközelebbi és emiatt szerintem leghíresebb szórakozóhely a Rockwell Klub (Roki), ez egy több teremből álló, viszonylag nagy hely. Előszeretettel látogatjuk, ugyanis amellett, hogy közel van, érvényes egyetemi diákigazolvánnyal kedvezményes a belépés, olykor ingyenes is. A másik fontos hely a Helynekem, szintén jó hangulatú hely. Mivel a városban van, nem látogatják annyian, és kisebb is, mint a Roki.

Mi az, amit egy elsőévesnek mindenképpen ki kell próbálnia Miskolcon?

Mint már említettem, a kapcsolatok fontosak, így mindenkinek ajánlom a hagyományőrzést. Ez a tanulmányokban is segít majd. Emellett Miskolc és környéke szép, megéri elmenni a városba és szétnézni. Lillafüredet és Miskolctapolcát is meg lehet látogatni ugyanebből az okból, a Bükkben jókat lehet túrázni és kikapcsolódni. Aki szereti a sebességet, azoknak Tapolcán ajánlom a bobpályát is, az országban ez az egyik legjobb szerintem.

Mi számít az egyetemisták kedvenc ételének/italának?

A sör abszolút favoritnak számít. Amikor én az egyetemre jöttem, nem igazán volt a kedvencem, de a balekhét óta én is megszerettem.

 

© MTI / Mohai Balázs

Milyen a város közlekedés/lakhatás szempontjából?

A közlekedés bennem vegyes érzelmeket kelt. A buszokat nézve a menetrend néha teljesen felesleges, vannak járatok, amelyek hol időben jönnek, hol nem. A villamosok 10 percenként járnak, azokkal nincs ilyen probléma. Az egyetemi kollégiumoknál, illetve a tanulmányi épületeknél vannak megállók az egyetem környékén, ezek sajnos nem sűrűn járnak, így van, hogy 1-2 buszt is meg kell várni, mire fel tud szállni az ember, bár ez főleg a reggelekre és a délutáni órákra jellemző. Pozitívumként elmondható, hogy mind a buszok, mind a villamosok sokszor fűtve/klimatizálva vannak, és akadnak modern, elektromos buszok is, amelyek nagyon kényelmesek. Sok járat van, a legtöbb helyre el lehet jutni velük. Az egyetemisták nagyrésze az Avason, Tapolcán vagy környékén lakik, onnan könnyű és gyors a bejutás az egyetemre. Sokan viszont nem miskolciak, ők a kollégiumokat veszik igénybe. Az elmúlt években voltak újítva, nagyon szépek, és szerintem megfelelő körülményeket biztosít a hallgatóknak. Egyes kollégiumok bulisabbak, nem árt vigyázni, ha tanulni is akar az ember.https://hvg.hu/elet/20230927_Milyen_egyetemistanak_lenni_Miskolc



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



4 Comments

  1. veresanyádkeres
    2023.10.11. 20:57

    végighányhatod a húgyos főutcát, utána befekhetsz egy árokba a dajka áttörésnél vagy mi a francnál, másnap meg kisétálhatsz tapolcára mérnökösdit játszani ha már egy egyenest meg vízszintet nem tudtak húzni sehol a tszigányok meg a kokeró kivitelezőik.

    4
    1
    • Névtelen
      2023.10.11. 21:27

      de mostmár a búza téri gyilkos aluljárónál is megpusztulhat.

  2. Névtelen
    2023.10.11. 21:18

    mert kiváló töritanár lehet belőled; Jakab Péter, hegedűs Andrea, miskolcikumok.

  3. Névtelen
    2023.10.12. 08:10

    A sör meg a bulizás nagyon fontos 150 ponttal bejutott bunkóknak, akik 6-8-10 év alatt csal elvégeznek valami gagyi szakot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük