Megsemmisítették a többszintes Watan-tornyot is Gázavárosban, ahol a terület legtöbb internetszolgáltatója székel

Legfrissebb jelentések szerint legalább hatszáz halálos áldozata van izraeli oldalon a háborúnak, amit a Hamász robbantott ki szombaton. A sebesültek száma meghaladja a kétezret. Az izraeli erőket a támadás váratlanul érte. A terrorista szervezet több száz fegyverese heves rakétatűzzel megtámogatva támadásokat hajtott végre izraeli településeken, ahol civileket mészároltak le és ejtettek túszul. Az izraeli biztonsági kabinet hivatalosan hadiállapotot hirdetett.

Izraeli katonák a határhoz közeli Sderot környékén
photo_camera Izraeli katonák a határhoz közeli Sderot környékén Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Szijjártó Péter külügyminiszter vasárnap azt mondta, nincsenek magyar áldozatok, és jelenleg 400 Izraelben tartózkodó magyarral tartják a kapcsolatot, tájékoztatják őket a biztonsági helyzetről és a reptéri működésről. Fotó: Archív

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombat este azt mondta, hogy Izrael „hosszú és nehéz háborúba” keveredett. Figyelmeztette a Gázai övezetet irányító Hamászt, hogy rejtekhelyeit „rommá” fogják bombázni. A Gázai övezetben eddig több mint háromszáz ember halt meg. A gázai határhoz közeli települések lakosait folyamatosan evakuálják.

Izraeli bombázás Gázavárosban vasárnap hajnalban.
photo_camera Izraeli bombázás Gázavárosban vasárnap hajnalban. Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Ellencsapások a Gázai övezetben

Az izraeli biztonsági kabinet már korábban leállította az áruk bevitelét, és az áram- és üzemanyag-ellátást is az övezetbe. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy vasárnap reggelig 426, a Hamászhoz tartozó célpontra mért csapást, köztük csoport hírszerzési részlegének vezetőjéhez tartozó épületre. Megsemmisítették továbbá a többszintes Watan-tornyot is Gázavárosban, ahol a terület legtöbb internetszolgáltatója székel.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium 12 magyar állampolgárral tartja a kapcsolatot a Gázai övezetben, az ott tartózkodók többsége kiskorú gyerek.

Ami a Watan toronyból megmaradt.
photo_camera Ami a Watan toronyból megmaradt. Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto via AFP

A palesztin egészségügyi minisztérium legalább 370 ember haláláról – köztük 20 gyermekéről – számolt be, továbbá több mint kétezer sebesültről. A BBC gázai tudósítója szerint szombatról vasárnapra teljesen megváltozott a közhangulat: míg a támadás napján sok palesztin az utcán ünnepelt, addig vasárnapra már az emberek bezárkóztak a házaikba, miközben folyamatosak a robbanások a környéken.

Az IDF csapásokat mért dél-libanoni célpontokra is, és dróncsapásokat hajtott végre egy vitatott térségben az Irán támogatta Hezbollah támadására reagálva. A Hezbollah korábban közölte, hogy megtámadta a libanoni-izraeli határ található vitatott izraeli állásokat, ezzel fejezve ki szolidaritását az Izraelre támadó Hamász irányába.

Talpra állni Izraelben

A lövöldözések vasárnap reggel is folytatódtak. Az izraeli hadsereg közölte, hogy csapatai 22 területet biztosítottak Dél-Izraelben, további nyolcat pedig jelenleg is vizsgálnak. Az IDF szóvivője szerint a fegyveresek száma több százra tehető, a nap folyamán több mint háromezer rakétával támadták Izrael városait és településeit.

„Több tucat izraeli települést és IDF-bázist támadtak meg. Házról házra jártak” – nyilatkozta Jonathan Conricus alezredes szombat este az Twitteren tartott tájékoztatóján. „Hidegvérrel végeztek ki izraeli civileket az otthonaikban, majd folytatták az izraeli civilek és katonák Gázába hurcolását” – mondta. Szombat estig az izraeli erők legmagasabb rangú ismert áldozata a 42 éves Jonathan Steinberg ezredes volt, aki az összecsapások felé tartva végzetére összetalálkozott egy terroristával.

Izraeli rendőrség Sderotban
photo_camera Izraeli rendőrség Sderotban Fotó: JACK GUEZ/AFP

Az IDF nyolc „bevetési pontról” számolt be, ahol az egységeik házról házra járnak, és terroristákat keresnek. Ilyen terület volt Szderot és a közeli Kfar Aza kibuc, ahol a katonák túszok kiszabadításáért harcoltak. Állításuk szerint sok túszt menekített ki, azonban így is egyre nagyobb az aggodalom a lakosság részéről a túszul ejtett emberek miatt. Az izraeli kormány száz túszról tud jelenleg.

Több külföldi áldozatról is tudni. Sok izraeli fiatal éppen a sivatagban fesztiválozott, mikor megtámadták őket a Hamász fegyveresei. A több száz fiatal közül sokan nem élték túl, de Gili Joszkovics három óra bújkálás után végül el tudott menekülni, történetéről itt olvashatnak bővebben. (BBC, MTI)