Mandarin szüret a Neretva völgyében, Bosznia
Miskolc-Budapest-M6-Medjugorje-Dubrovnik-Blagaj-Mostar-Szarajevo-M6-Budapest-Miskolc

Szállás

2 éjszaka Medjugorjében, 1 éjszaka Szarajevóban középkategóriájú szállodákban 2-3 ágyas zuhanyos/WC-s szobákban.

Ellátás

3 reggeli, 2 fakultatív vacsora

Programok

1.nap: Miskolc-Medjugorje – Indulás hajnal 2.00 órakor Miskolcról, a Búza térről, a Görögkat.templom melletti parkolóból, találkozás 1.45 órakor. Utazás Európa egyik leghíresebb zarándokvárosába, ahol 1981. júniusában hat fiatalnak megjelent a Szűzanya.  A csodás látomások, gyógyulások hírére zarándokok sokasága érkezett az egykori kis faluba, mely a „világ gyóntatószékéve” vált. Szálláshely elfoglalása Međugorjéban, majd esti séta lehetőség a városközpontban. Međugorje városában minden út a templomtérre vezet, mely a hitélet egyik központja. A város hangulata, a Szent Jakab templom, az esti gyertyagyújtás, a „könnyező” Krisztus-szobor, kortól és vallástól függetlenül megérintő élmény minden látogató számára. Közös sétánk után vásárlási lehetőség a késő estig nyitva tartó kegytárgyakat, ajándéktárgyakat értékesítő üzletek gazdag kínálatából.

2. nap: Mandarinszüret-Dubrovnik – Reggeli után a vadregényes, festői Neretva völgybe látogatunk, mely mandarin-völgyként is ismert.  Vár a „horvát Kalifornia”! Festői tájakon átutazva érkezünk meg a híres mandarintermesztő vidékre, ahol citrom- narancs- és mandarin ültetvények váltják egymást. Kirándulásunk alkalmával  megismerhetjük a mandarinszedés technikáját, termesztésének módját is. Igazi szüreti hangulatba cseppenünk, szedhetünk az ízletes gyümölcsökből, vagy sétálhatunk a mandarin ültetvények között. A szüret alatt szedett gyümölcsökből 3 kg friss mandarint haza is vihetünk. Szüreti kalandunk után kishajókba szállva a Neretva delta és a környező vidék szépségét élvezhetjükIgazi fotó-szafarira indulunk a folyó élővilágának megismerésére. Hajózásunk után Travarica-pálinka kóstoló, aszalt fügével és ízletes ebéd vár ránk, gyönyörű környezetben. (A program ára ebéddel 40 euró/fő)Délután – helyi vezetővel – városnézés Dubrovnik történelmi és kulturális emlékekben gazdag városában.  Az Adria gyöngyszeme – Split és Sibenik városa mellett – a Trónok harca néhány fontos forgatási helyszíneként is szolgált. Séta a várfalakkal körülzárt gyönyörű óvárosban, mely az UNESCO Világörökség része. Visszautazunk a szállásra. (Közös vacsora nincs.)

3. nap: Blagaj – Mostar – A regelit követően Európa legbővizűbb forrása, a Buna forrása mellett pihenünk meg, ahol festői környezetben, a folyó partjára és zátonyaira számos vendéglő települt ki. Megtekintjük a különleges derviskolostort, majd folytatjuk utunkat Mostarba. A város felé haladva, az utat parti sziklákba vájt alagutak tarkítják.  Látunk lapátkerekek által forgatott nyárson sülő bárányokat, amelyeket – ha időnk engedi – meg is kóstolhatunk.  Később kiszélesedik a völgy és megérkezünk Csontváry kedvenc helyére, Mostarba. Itt látható az ország jelképe, a Csontváry által megörökített híres Öreg-híd, mely a Neretva folyó felett 24 méter magasan ível át és köti össze az óváros két oldalát. Az UNESCO 2005-ben a Világörökség részévé nyilvánította a hidat, melyről a hídugrók nap mint nap próbára teszik bátorságukat. Szabadidő a bazár különleges portékái között. Majd áthaladunk Konjic törökkori kisvárosán. A Tito-híd mellett elhaladva felidézzük a hídroncs legendáját, majd a fővárosba utazunk, szállás Szarajevóban.

4. nap: Szarajevó-Miskolc – Bosznia-Hercegovina fővárosa a különböző kultúrák találkozási helye, erről városnézésünk alkalmával mi is meggyőződünk. A merénylet helyszínétől, a Latin hídtól sétálunk be a bazár világába, ahol megtekintjük a Gazi Husrev dzsámit is, majd rövid szabadidő. A Bascarsiján finom török kávét, friss bureket fogyaszthatunk, keleties szuvenírt vásárolhatunk, majd elbúcsúzunk az egzotikus Szarajevótól és megkezdjük hazautazásunkat. Várhatóan késő éjszaka érkezünk haza. (Az útvonal, a programok sorrendje az út- és az időjárási viszonyoktól függően módosulhat.)

Az ár tartalmazza

az autóbuszos utazás, a 3 éjszakai szállás, a 3 reggeli, a felsorolt programok és az idegenvezetés költségeit

Válassz

a belépők, az adók, a helyi idegenvezetés és az utasbiztosítás díját

Egyéb megjegyzés

Egyágyas felár: 11.000 Ft/fő

Belépők, helyi vezetés, belépési illetékek, idegenforgalmi adó: kb. 46 euró/fő

Fakultatív programok:       Mandarinszüret ebéddel, hajókázással 40 euró/fő

Városfalak Dubrovnikban 35 euró/fő, felvonó 27 euró/fő (egyénileg)

Euro­Miskolc U­ta­zá­si I­ro­da