Évente több mint 1 millió nőnél diagnosztizálnak emlőrákot világszerte

MEGELŐZÉS ÉS KORAI DIAGNOSZTIZÁLÁS – VEGYE FEL A HARCOT A MELLRÁKKAL!

 

A mellrák a nők körében a leggyakrabban előforduló daganatos betegség a világon. Minden 10. nő személyesen is megtapasztalja, a WHO szerint pedig évente több mint 1 millió nőnél diagnosztizálnak emlőrákot világszerte. Hazánkban évente több mint 7000 új mellrákos megbetegedésre derül fény, és 2000-nél is több nő veszíti el az életét a betegség miatt.[1] Pedig a daganatos elváltozás korai felismerés esetén jó eséllyel gyógyítható. Sajnálatos, hogy a súlyos számok ellenére azonban még mindig kevesen vesznek részt szűrővizsgálaton, és kevesen ismerik az önvizsgálat lépéseit is. Nem beszélve a betegségre utaló tünetekről, amelyek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.

 

„Október a mellrák elleni küzdelem hónapja világszerte. A betegséggel kapcsolatos kezdeményezéseknek, programoknak nagyon fontos szerepe van, ugyanis ilyenkor a szokottnál nagyobb figyelmet kap az emlőrák, jobban megismerhetjük a tüneteket, még többet hallhatunk a szűrővizsgálat fontosságáról és számos információt tudhatunk meg a kórról. Az egyik legfontosabb üzenet, hogy az időben diagnosztizált mellrák jó eséllyel gyógyítható, ezért nagyon fontos, ha bármi szokatlant észlelünk, ne féljünk felkeresni az orvost. Bármennyire is sokat lehet hallani a mellrákról, sajnos még mindig sok téves információ van róla a fejünkben. Nagyon fontos ezeket tisztázni, ugyanis ezzel sokat tehetünk mi magunk is az egészségünkért” – mondta Dr. Vajda György PhD, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosa.

 

A mammográfiai vizsgálat igenis nagyon fontos

Sokan úgy vélik, hogy a vizsgálat fájdalmas, sőt, akár káros is, ezért inkább nem mennek el mammográfiára. Pedig a vizsgálattal a betegség akár már a tünetek megjelenése előtt 2 évvel is diagnosztizálható, így időben megkezdhető a kezelés. Az ultrahang vizsgálat 35 éves kor felett kiegészítője lehet a mammográfiának, ám önmagában ez nem alkalmas az elsődleges diagnosztizálásra, éppen ezért nem helyettesíti a rendszeres, évenkénti mammográfiai vizsgálatot.

 

Az önvizsgálatnak is nagy szerepe van a megelőzésben

Az önvizsgálat könnyen elsajátítható, viszont annál jelentősebb szerepe van a megelőzésben. Segítségével szinte azonnal felfedezhetőek az elváltozások, így annak ellenére, hogy járunk rendszeres szűrővizsgálatra, nem árt havonta elvégezni. A vizsgálatot célszerű minden hónapban ugyan abban az időszakban, a menstruációs ciklust követő napokban végrehajtani az alábbi módon:

  • Álljunk a tükör elé és tegyük csípőre a kezünket. Figyeljük meg a mellek formáját, méretét, kontúrját, a mellbimbókat és a bőr változásait.
  • Emeljük fel mindkét kezünket a fejünk fölé, és így is nézzük meg a fentiek szerint, valamint azt is, hogy a mell körvonala változik-e.
  • Tegyük tarkóra az egyik kezünket, a másik kezünk 3 középső ujjának ujjbegyével, körkörös mozdulatokkal vizsgáljuk át a mellünket. Végezzük el a vizsgálatot álló és fekvő helyzetben, mindkét mellen.
  • Vizsgáljuk át a mellekhez tartozó nyirokrétegeket is a hónaljnál, kulcscsontnál és a szegycsontál is.
  • Végül pedig préseljük össze a mellbimbót, hogy meggyőződjünk arról, nem váladékozik-e.
  • Amennyiben csomót vagy bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal forduljunk szakorvoshoz!

 

 

 

A tünetek ismerete életmentő lehet

Ahhoz, hogy akár megmenthessük a saját életünket, nem kell szakembernek lennünk. Ha ismerjük a mellrákra utaló jellegzetes tüneteket, időben el tudunk menni az orvoshoz. Melyek ezek?

  • Kitapintható csomó a mellben és a hónaljban

  • Megduzzadt, kemény, pirossá váló mell

  • A mell alakjának változása

  • A mellbimbó váladékozása, viszketése, kipirosodása

 

Mi is sokat tehetünk az egészségünkért

A daganatos betegségek kialakulásában nagy szerepet játszanak a genetikai tényezők, így, ha volt a családunkban mellrákos, vagy egyéb daganatban szenvedő beteg, fokozottan ajánlott a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel és az önvizsgálat. Ha elhagyjuk a dohányzást és az alkoholfogyasztást, figyelünk a testsúlyunkra és rendszeresen mozgunk, azzal pedig mi magunk is sokat tehetünk a megelőzésért.

 

„Fontos, hogy ne csak ebben a hónapban kapjon figyelmet a betegség. Az egészségünkre az év minden napján figyelnünk kell, a szokatlan tünetek jelentkezésekor pedig mihamarabb forduljunk szakemberhez. Jobb egy időben felfedezett elváltozás, mint egy későn diagnosztizált, nehezebben, vagy nem gyógyítható betegség” – tette hozzá a szakorvos.