Melyek azok a távolra látó kellékek, amik nem hiányozhatnak egyetlen vadász eszköztárából sem?

A fotó forrása: darekb22 – stock.adobe.com

 

A vadászélet egyik velejárója a terepszemle, a hosszan, olykor órákon át tartó megfigyelés, és a különböző kiemelt helyszínek kamerás biztosítása. Mert az magától értetődik, hogy egyszerre megannyi helyszínt képtelenség bejárni, szemmel tartani, ráadásul egy adott terület sem figyelhető meg éjt nappallá téve. Még jó, hogy a modern technika vívmányai, azaz a vadkamerák és a hőkamerák a vadászok segítségére siethetnek.

Megfigyelés a távolból, kristálytiszta felvételeken keresztül?

 

Igen! A nagy felbontású vadkamerák pontosan erre képesek. Nyilván olyan jellemzőket testesítenek meg, amik kivétel nélkül hozzájárulnak a kristálytisztán kirajzolódó képhez. Ez kulcsfontosságú. Az elmosódott, rosszul látható, bizonytalan képkockák semmire sem használhatóak. A megfigyelés célja nem egyszer pusztán az állatok vonulásának rögzítése, valamint a viselkedésük elemzése, illetve az állomány milyenségének felmérése. Ebben a szakaszban még külső beavatkozásra nincsen szükség, bőven elegendő tehát a megfigyeléshez szükséges feltételek bebiztosítása. Egyszerűbben fogalmazva elég az eszközt egy fára felszerelni, a mozgásérzékelő pedig jelenlétünk nélkül is rögzíti az állatokat.

 

Ennek az első lépése a fent említett kamerák közül kiválasztani egyet, ami paramétereivel maximálisan megfelel az egyéni törekvéseknek. Utóbbi kitétel hangsúlyos fontosságú, mert a vadászmunka sokrétű, azaz jócskán adódhatnak különböző feladatok, amik eltérő technikai támogatást igényelnek. Viszont, ha az egyéni elvárások ismertek, valamint a feladathoz fűződő kritériumok is adottak, akkor e kettő egyesítésével megszülethet az a lista, ami azon tulajdonságokat vonultatja fel, amelyek nem kompromisszumképesek.

A fotó forrása: solidmaks – stock.adobe.com.

Mennyire bonyolult egy hőkamera elhelyezése?

 

A vadkamera mellett a hőkamerákat is sokan használják vadászat során, csak éppen kicsit máshogy. Míg a vadkamera egy rögzített eszköz, addig a hőkamera a kezünk ügyében bizonyulhat hasznosnak. A professzionális hőkamerák nem a fényt, hanem az infravörös sugárzást gyűjtik össze, így tágítják ki a megfigyelési lehetőségeket éjszaka is. Ettől függetlenül persze az állatok eszén is túl kell járni, azaz a kiválasztott hőkamera használatakor az eszköz és saját magunk álcázása is lényeges feladat. Ha ezek a részletek kivétel nélkül a helyükre kerülnek, akkor borítékolható a szó szerint látható siker, ennek hála megannyi értékes információ gyűjthető be.