Falkland Road – Mary Ellen Mark képei India egyik legnagyobb vöröslámpás negyedéből

23 • 10 • 01BAKI LÁSZLÓ

Falkland Road című album eredetileg 1981-ben jelent meg, majd további fotókkal kiegészítve egy 2005-ös Steidl-kiadásban publikálták a képeket. A sorozat India egyik legnagyobb vöröslámpás negyedében, a Falkland Roadon készült.

Az Altamon és a Falkland utak csak pár mérföldnyire helyezkednek el egymástól Mumbai belvárosában, mégis úgy tűnik, mintha két különböző világhoz tartoznának. Az Altamont út környékén található elegáns lakónegyedet mágnások, hírességek és nagykövetek lakják, míg a Falkland út menti, kevésbé előkelő terület, amely Kamathipura néven ismert, a világ egyik legnagyobb vöröslámpás negyede. A környék, melyet többnyire az alacsonyabb társadalmi osztályok tagjai látogattak már a brit uralom első napjaitól, ma is a bántalmazások, a kizsákmányolás és a szexkereskedelem brutális epicentruma a független Indiában. A hatóság törvényei a kuplerájok, tömegszállások és ketrecek labirintus-hálózatán kívül maradnak.

Ebbe a világba érkezett meg Mary Ellen Mark 1968-ban, és ellátogatott a Falkland Roadra, Mumbai hírhedt vöröslámpás negyedébe. Megpróbált képeket készíteni, de folyamatosan ellenséges és agresszív magatartást tapasztalt, mind a prostituáltak részéről, akiket ábrázolni akart, mind a férfiak részéről, akik a vendégeik voltak. Ennek ellenére 1978 októberében visszatért a Geo magazin megbízásából. Az ott töltött idő alatt lassan összebarátkozott prostituáltakkal, kerítőkkel, a bordélyházak madámjaival és transzvesztitákkal egyaránt, míg végül beléphetett ezeknek az embereknek a mindennapjaiba.

Falkland Road című album eredetileg 1981-ben jelent meg, majd további fotókkal kiegészítve egy 2005-ös Steidl-kiadásban publikálták a képeket. Ezt az albumot régóta Mark egyik fő művének tekintik. A The New York Times „egy intim, de nem obszcén, szomorú, de nem kárhozatos, inkább vonzó” albumnak nevezte, amely „inkább a színek szenvedélyes forgatagával csábít és nem a felkínálkozó hús látványával.” Mark eredeti bevezetőjét és képaláírásait, valamint a 2005-ös könyv új fotóit is tartalmazza a legújabb, szintén a Steidl gondozásában megjelent 2023-as kiadás.https://punkt.hu/2023/10/01/falkland-road-mary-ellen-mark-kepei-india-egyik-legnagyobb-voroslampas-negyedebol/

Mary Ellen Mark: Falkland Road. Prostitutes of Bombay © 2023 Mary Ellen Mark for the images
 Book published by Steidl July 2023