A profi vízellátás biztosítása fontosabb, mint valaha!

1. A fotó forrása: Ellica – stock.adobe.com,

   2. A fotó forrása: eugenegg – stock.adobe.com

Kis hazánk időjárása olyan jelentős mértékben alakult és alakul át jelenleg is, hogy a megszokott időszakokban nem igazán tapasztalhatóak esőzések, ellenben az egykori száraz periódusokat özönvízszerű csapadékhullások váltják fel. Röviden és tömören túlságosan kiszámíthatatlan az, hogy mikor és mekkora mennyiségű égi áldás érkezik, így ha a kert zöldellő üdeségének megőrzése a cél, akkor ennek érdekében több lépést is érdemes megtenni.

 

Miből, mit, hogyan?

A három legfontosabb kérdés. Jelen esetben a mit a legkönnyebben megválaszolható. Vizet. Mégpedig a legjobb esetben fúrt kútból, amikor a talaj felszíne alól kell felhozni a későbbiekben aztán például öntözésre használt vizet. A kút ivókúttá engedélyeztetésének menete több lépcsőfokból áll, azaz ha valaki erre készül, az feltétlenül olvassa el az összes követelményt, valamint végezze el a jóváhagyási folyamatot. Most viszont induljunk ki abból, hogy elérhető egy öntözésre használható kút az udvaron.

 

A professzionális szivattyúk valamelyikének megléte nem a kevesek kiváltsága. Sokan úgy vélik, ezt a luxust nem engedhetik meg maguknak, pedig igazság szerint pont az a luxus, ha valaki nem teremti meg az alapvető feltételeket. Amik közé természetesen egy olyan berendezés is tartozik, ami biztonságosan képes a felszín alatti víz felhozására, mozgatására, egyik pontból a másikba való eljuttatására. Az öntözés, bár az év nagyobbik felében hangsúlyos feladat, az mégis külön szót követel, hogy a téli vízmentesítés prioritást élvez. Ha a szivattyú nem száraz állapotban kénytelen átvészelni a telet, és ez szintúgy igaz a csövekre is, akkor majdnem biztos, hogy a következő szezon nem egy jó hangulatú beindítással és próbaöntözéssel kezdődhet, hanem szivattyúcserével.

Mi van akkor, ha a kút nem csupán öntözéshez szolgáltat vizet?

Ha már minden feltétel adott a házi vízellátás kiépítésére, akkor az egyéni igényekre szabott megbízható házi vízművek közül célszerű egyet kiválasztani. Speciális tulajdonságaiknak köszönhetően, meg persze a profi beszereltetés nyomán olyan vízhálózat hozható létre, ami gördülékeny vízellátást biztosíthat az év egészében.