Összeomlott Lézer Jani kedves munkaterülete

A MÁV szerint most nem volt idő a vágányzárak összehangolására.

Egymással nem összehangolt pályafelújításokba kezdett a MÁV és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt., ami miatt egyes esetekben hatszor is át kell szállniuk az utasoknak, a felújítások pedig várhatóan december közepéig tartanak – írja a Népszava.

A lap szerint a Szombathely-Csorna-Budapest vonal első szakaszán Szombathelytől Csornáig azért kell az utasoknak buszra ülniük, mert szeptember 29-től felújításba kezdett itt a vonalért felelős Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. Csornán aztán buszról vonatra váltanak az utasok, de csak Tatabányáig mehetnek kötött pályán. Innentől ismét buszra kell szállni, mivel a MÁV szeptember közepétől megkezdte a Budapest-Tatabánya-Győr vasútvonal Biatorbágy és Szárliget közötti, nagyon rossz állapotú szakaszának felújítását. A Szombathely és Budapest közötti vonal elején és végén lévő két szakasz felújítása pedig egyszerre zajlik.

Arra a kérdésre, hogy miért nem hangolta össze a két vasúttársaság a vágányzárakat a GYSEV azt válaszolta a Népszavának, hogy nem volt más választásuk, mert a szombathelyi állomás páros állomásfejének állapota és a 2023-2024-es menetrend betartása feltétlenül szükségessé teszi az átépítést, a cég pedig azt állítja, hogy a MÁV régóta tudta, hogy mikorra tervezi a GYSEV az őt érintő munkálatokat.

„A menetrendszerűség mihamarabbi visszaállítása csak a vágányok felújításával valósítható meg, ezért a lehető leghamarabb el kellett kezdeni a munkálatokat. A szokásos tervezési gyakorlattól eltérően, most nem volt idő a vágányzárak összehangolására, azonban a vonatok közlekedése során igyekszünk olyan megoldásokat találni, melyek az utazók számára a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzák” – írta a MÁV a lap megkeresésére.