Skip to content

Svájcot csinálnának Alsózsolcából – erről beszélt egy szlovén vállalkozó. Csak azt nem mondta hol van ez az üzem

Svájcot csinálnának Alsózsolcából – erről beszélt egy szlovén vállalkozó. Csak azt nem mondta hol van ez az üzem

Minden szükséges információt meg fogunk adni ahhoz, hogy a közelben élők megbizonyosodhassanak: a technológiánk nem jelent kockázatot a biztonságukra és az egészségükre – erről beszélt a Boonnak Iztok Seljak, az Andrada társalapítója. Ez az a cég, amely akkumulátor-újrahasznosító üzemet hozna létre Alsózsolcán, egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei kisvárosban.

Andrada, weblap, 
akkugyár, alsózsóca
Svájc és Németország után Magyarországra is betelepülhet a legmodernebb akkumulátor-újrahasznosítási technológia. Fotó: Andrada

A vállalkozó hozzátette: őszintén sajnálják, hogy mindezt nem tették meg korábban. A jövőben bárki aggályára választ adnak, és önként a legszigorúbb szabványoknak is idő előtt eleget tesznek. Azt is megjegyezte, hogy jó cél érdekében dolgoznak, és meglepte őket a helyiek heves tiltakozása.

A legtisztább technológiát biztosítjuk a fejlődő magyar akkumulátorágazat és az elektromos mobilitási iparág számára

– fogalmazott. Arról is beszélt, hogy az EU kéréseit és előírásait figyelembe véve kifejlesztettek egy újrahasznosítási technológiát, amely a legbiztonságosabb és legtisztább, egyben mentes az emberekre és a környezetre gyakorolt káros hatásoktól. Arra a kérdésre, hogy miért éppen Magyarországot választották a beruházás helyszínének, úgy reagált, hogy az új magyarországi gyárak gyártási folyamata során hatalmas mennyiségű technológiai hulladék keletkezik, ez pedig megfelelő helyi, biztonságos és tiszta kezelést igényel. Alsózsolcára pedig a Miskolci Egyetem közelsége miatt esett a választás. A felsőoktatási intézménnyel ugyanis együtt fejlesztik tovább a technológiánkat. Szintén nyomós érv volt a projekt mellett a környék ipari hagyománya.

Iztok Seljak meggyőződése, hogy Alsózsolca számára ez a beruházás nem veszély, hanem lehetőség. A város ezzel felkerül a biztonságos és tiszta Li-ion-újrahasznosítás világtérképére. Ez az innováció eddig csak Svájcban és Németországban volt jelen Európában. Csak ez a két ország rendelkezik hasonlóan modern és környezetbarát újrahasznosítási képességgel, most pedig Magyarország is csatlakozhat hozzájuk.

Azzal, hogy Alsózsolca egy világelső, biztonságos és tiszta Li-ion-újrahasznosítási technológiával világviszonylatban is vezető helyre kerülne ebben a szegmensben, más csúcstechnológiai iparágakat is a térségbe vonzhat. Hiszen az itt újrahasznosított lítiumot, alumíniumot, rezet és más értékes fémeket nyersanyagként használhatják fel. Alsózsolca és Miskolc az elektromos mobilitás köré épülő jövőbeli csúcstechnológiai iparágak egyik központjává is válhat.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



33 Comments

  1. bjo
    2023.09.29. 08:44

    Én részleteiben nem ismerem az akkumlátor gyártás és ujrafeldolgozás technológiáját.

    Elfogadnám azokat ha
    – lenne egy a fidesztől, OVtól FÜGGETLEN kemény környezetvédelmünk
    – nem lenne „kiemelt”, védet stb gyár ami kivételt képez
    – lehetővé tennék a civil szakértők számára a teljes átláthatóságot, ellenőrizhetőséget
    – szabálytalanság esetén emelt, visszatartó büntetések bevezetése

    Ettől sajna messze vagyunk!

    6
    1
    • Névtelen
      2023.09.29. 10:06

      „-Mari néne, maga is elhiszi ezeket a pletykákat?
      – Dehogy hiszem, galambom! Én csak terjesztem!”

    • Névtelen
      2023.09.29. 10:19

      Figyu! Volt „OVtól FÜGGETLEN kemény környezetvédelmes” három cementgyárunk; Lábatlan, Bélapátfalva, Hejőcsaba.
      Most; eldózerolva, felrobbantva, rozsdáltatva. Az egyre olcsóbb import cement meg ömlik be az országba
      hozzák be a büdös kamionok

      Ki büntet itt , kit?

      Figyu! Volt „OVtól FÜGGETLEN kemény környezetvédelmes” 10 cukorgyárunk, a maradó 0,3 tulajdonú cukorgyárban a magyar mérnökök cukorrépa hulladékból állítják elő a gyári energiát, világszínvonalon.!!!!! Ennek okán Bécsben levesznek a cukor árából, Budapesten meg rátesznek a cukor árára. Nehogymár morogjon a bécsi migráns a szárnyas kapu oltalma alatt, mert nagy az infláció

      Ki büntet itt , kit?

      1
      6
    • Névtelen
      2023.09.29. 10:25

      Böszme timföldgyárost, Duna melletti vörösiszap tároló tulajt, kérdezted már az OVtól független kemény gátszakadásról?

      Volt minisztérium!

      „2010. október 4-én a Mal Zrt. Ajka melletti tározójának gátja átszakadt, és egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap öntötte el Kolontárt, Devecsert, Somlóvásárhelyet és a környező 40 négyzetkilométernyi területet.”

      1
      7
      • Névtelen
        2023.09.29. 13:03

        Nahát…A háttérben felsejlő gyurcsány szál…Elszámoltatás hogy áll?Budai Gyulus mit mond? :):):)

        6
        1
        • Névtelen
          2023.09.29. 21:44

          Az amerikai követséged kérdezted már?

          Nyugodj már meg! „Kibaszott sok pénz elégetésével valóban elkerültük a megfagyást, 19 fokért fizettünk 5-ször annyit, mint előtte a 25-ért, a maradékot kifizettük inflációban, bezárt uszodákban, múzeumokban.
          Ennyi pénzből megvettük, hogy ezentúl csak az USA-tól vásárolhatunk környezetkárosító palagázt, amiből ha kilépnénk, szétbombáznának minket ugyanúgy, mint az Északi Áramlattal tették.
          Elértük azt is, hogy instabillá vált az egész régió, összevesztünk Oroszországgal, basszuk el a kapcsolatot Kínával, tönkremegy az autóiparunk, a mezőgazdaságunk.
          Megéri, nem?
          És akkor még nem léptünk be a háborúba telibe, csak szőrmentén. Abba a háborúba, amihez semmi közünk nem kellene, hogy legyen.”

          1
          2
          • Névtelen
            2023.09.30. 13:41

            Amerikai követséget?Mi közöm hozzá?

          • Névtelen
            2023.10.01. 11:06

            Neked semmi, itt a küszöbön álló szociáldemokráciában. 😁😂🤣

            „A baloldal egyértelművé tette: számára a demokrácia csak akkor létezik, ha övé a hatalom, egyébként szarik bele a demokráciába. ( Ha meg övé a hatalom, akkor pláne.)”

            https://www.youtube.com/watch?v=1Zdi3Ebp1aY

          • Névtelen
            2023.10.01. 11:37

            Nekik van hozzád közük. 😁😂😀😁
            Még nem vagy eléggé lmbtq…i..p…z.

            Az ébredő Zoofíliádhoz, úgy kell a Soros irányította Balkán régióból kecskéket importálni. Ez nem kevés euró-dollár . Nem BRICS ország.
            A síita, szunnita tanerők már türelmetlenül várakoznak. a déli határunkon. Megszeretnék neked mutatni az EU által támogatott „Z” kultúra minden csínját-binját. Védnökséget a követ felesége garantálja; mert a Z is csak egy irányultság. A „p” is csak másként szereti a gyerekeket. Légy már megértő!

          • Névtelen
            2023.10.02. 06:21

            Schiffer ügyvédjének a meséje a pestiköcsögöknél…Ez lenne a bizonyíték Bohóc?Egyébként mióta csicskultok be az amcsiknak nemzethyfüggetlenkém….?

  2. Névtelen
    2023.09.29. 08:54

    Több helyen is, de hergeljetek még!

    KYBURZ Switzerland AG (világcég)
    Shedweg 2-8
    CH-8427 Freienstein

    A KYBURZ forradalmasítja a lítium akkumulátorok újrahasznosítását
    A KYBURZ új mércét állít fel az akkumulátor-újrahasznosítás terén, és üzemelteti az első ilyen létesítményt Svájcban. A Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratóriumokkal (EMPA) együttműködésben kifejlesztett új és innovatív eljárásnak köszönhetően a lítium-ion akkumulátorok immár teljes mértékben újrahasznosíthatók vegyszerek vagy jelentős mennyiségű energia nélkül.

    A szokásos újrahasznosítási eljárásokkal ellentétben, amelyek aprításon és ezt követő piro- vagy hidrometallurgiai kezelésen alapulnak, a KYBURZ közvetlen újrahasznosítást alkalmaz . Ez lehetővé teszi a keletkező anyagok közvetlen és további kezelés nélküli felhasználását az akkumulátorgyártáshoz.

    A nyersanyagok több mint 90%-a visszanyerhető, ami lényegesen magasabb, mint a legtöbb alternatív újrahasznosítási módszer. A KYBURZ megközelítés lezárja az akkumulátorgyártás során felhasznált nyersanyagok körét, és így jelentősen hozzájárul az e-mobilitás fenntarthatóságához.

    Fenntarthatóság
    A KYBURZ eljárás lényegesen hatékonyabb és környezetbarátabb, mint a hagyományos eljárások. A vékony folyamatot többnyire mechanikus működésre tervezték, és lenyűgözően egyszerű: az optimális kisütés, a gondos elválasztás és a vízzel történő tisztítás révén a lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátorok nyersanyagaikra szétválaszthatók.
    A lítium-vas-foszfát, a réz, a grafit, az alumínium, a műanyagok és a szeparátor polimer fóliája újra beilleszthető az anyagciklusba.

    A legfontosabb tények a SZABADSÁGRÓL

    Az egyetlen újrahasznosító cég Svájcban az LFP akkumulátorok számára
    A LIBERTY 100%-ban napenergiával működik
    Az erőforrások megmaradnak
    A nyersanyagok a körforgásban maradnak
    Nincs szükség veszélyes vegyszerekre, csak normál csapvízre
    Más termékekben való újrafelhasználás meghosszabbítja a nyersanyagok élettartamát
    Ipari szimbiózis kialakulása

    1
    2
  3. Névtelen
    2023.09.29. 11:44

    Szerintem nem csak bennem merül fel az a kérdés, hogy mégpedig csak azt mondja már meg valaki ha ez a cég Szlovén cég onnan származik akkor miért nem ott Szlovéniában a sajátjainak telepíti le a gyárat? Miért kell Miskolcra hozni a segésmunka szenny gyárat? Tippelhetek? Mert, hogy valószínű itt akarnak éjszakai melóztatni, szennyezni, 12 óráztatni güriztetni segédmunkán Magyarországon Zsolcán. Szlovéniába meg sajátjaik a kényelmes A és A+ kategóriás gyönyörű kényelmes irodaházaikba onnan irányítják majd az itteni munkafolyamatot, melót és a Zsolcán Magyarországon a gyárakban megtermelt profitot is viszik haza Szlovéniába. Az ember körbenéz Pozsonyba, Bécsbe, Brnoba, Prágába sőt már Ostrawában,Wroclawban, Katowicébe, Krakkóba, Kassán is ott belvárosba építkeznek irodaházak épülnek cégek irodaházai kutatás, fejlesztés, irányítás, technológia fejlesztés, irányítástechnológia , start up cégek irodaházakba kint. A, és A+, és B kategóriás irodaházak. Majdnem ugyanazok a cégek mint amik itt csarnokok multik formályába vannak gyártás ott meg viszont kint ezen cégek irodaházai ahol kutatás, fejlesztés és irányítástechnológia Start Up-ok. Ők csinálják jól külföldön nem engedik be a multit csak a csili vili irodaházakat ahol szellemi munka folyik irányítástechnológia és sturt up-ok. Szennyező multikat sajnos idehozzák Magyarországra majd az itt megtermelt profitot hasznot kiviszik plusz ők meg kényelmesen dolgoznak irodaházakban. Szennyet meg mocskot meg ránk öntik és segédmunkával éjszakai műszakba Magyarországon dolgoztatnak. Magyarországra a csili vili szépséges „üvegpaloták” irodaházakból miértnem kapunk itt miért csak a csarnokok, szennyező gyárak épülnek Magyarországon? Nagy kérdés ! Ezt kell itt látni. Nyitott szemmel jár ember külföldön, de nézi mi van Magyarországon ég és föld különbség és sajnos külföld javára akik szennyező multit nem engedik be csak az irodaházakat ahol munkafolyamatokat irányítják, koordinálják. Svájcot csinálnának Alsózsolcából? Ne higgyetek a „szemeteknek” inkább a saját szemetek nyissátok ki Inkább ha így haladunk a kelet sötét balkáni bugyra lesz Zsolca. Kelet Svájca a csili vili irodaházakkal, üvegpalotákkal inkább Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország. Azt hiszik nem jártunk külföldön és elhisszük Zsolca a kelet svájca nagy frászt sokkal inkább a környező országok. Ja és kint nem éhbérért hanem tisztességes európai szinvonalú bérért dolgoztatnak és nem 12 órába éjszakáztatva hoppá lényeges különbség ám szintén külföld javára.

    5
    1
    • Névtelen
      2023.09.30. 12:17

      Bizonyám, nekünk ez kell? Legalábbis a hibbant-libbant kormánydöntögető árnyékszék-kormánynak és ugráló bolháiknak:
      https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1812/20181229ujkokor.jpg?w=800&h=53x

  4. Névtelen
    2023.09.29. 11:56

    Megkéne már jól regulázni, fenyíteni ezt a magyarországi akumulátor gyár mániát. Miért mindenki csak idejön? Na jó nem mindenki mert például a félvezetőgyártás és az LG Lengyelországba a Volvo Szlovákiába, hőszivattyútechnológiafejlesztés is, hidrogénbuszgyártára is sokan pályáznak na igen ám csak, hogy de ott viszont azon helyeken távol lakókörnyezettől épül és nem akisgyárak hanem félvezetőgyártás, hőszivattyúgyártás, hidrogénbuszok amik nem aksigyár valamint irányítástechnológiák amit irodaházakból irányítanak lényegi különbség külföld javára. Látja kormány tiltakozást mégis hozza multikat Magyarországra. Ez épp oylan, hogy nem értünk egyet kisvasúttal dacból dünnyögve csakazértis meghosszabbítják Bicskéig. Mit kell itt látni sajnos? Minél jobban látja a hatalom a nép ellenállását annál elszántabb, hogy csak azért is megcsinálja amit akar. Ha ezt bárhol máshol megcsinálná a kormány a népével azt a kormányt már rég ki ebrudalták volna az országból. Magyarországon meg amíg nincs valódi igazi ellenállás addig ha akarnak 50 aksigyárat is építenek csak a kosz és bűz, szenny itt marad. Unokáinknak akarjuk továbbadni egészséges földbolygót. De kérdezzük sokan így hogy is van ez?

  5. Névtelen
    2023.09.29. 12:09

    ÉN MÉG MINDIG NEM ÉRTEM A Z ANDRADA-T . . .
    HA EZ A BIZTONSÁGOS TECHNOLÓGIA „TISZTA” ÉS EZ A JÖVŐ, AKKOR MIÉRT NEM KIS HAZÁJUKBAN , ANNAK FELLENDÍTÉSÉRE CSINÁLJÁK EZT AZ EGÉSZET ? ? ?

    4
    1
    • Névtelen
      2023.09.29. 13:03

      Mert ott nem.tudták.lefizetni a helyi országgyűlési képviselőt..

      5
      1
      • Névtelen
        2023.09.29. 22:07

        a Bolsik mindig magukból indulnak ki.

        1
        2
        • Névtelen
          2023.09.30. 13:43

          Jaja
          Halljuk erről frakcióvezetőtök szavait:
          „Soós Attila (Fidesz): nem fogunk egyetérteni a javaslattal. A javaslatban iparági RASSZIZMUS-t látok, ami az akkumulátorgyárak ellen irányul.”

          És ti fogtok polgármestert buktatni…:):):):)

          • Névtelen
            2023.10.01. 10:49

            Ne fáradj, ezzel a névjeggyel : …:):):):)

            Nem oda kell futni, ahol a labda van, hanem oda, ahol a labda lesz – tartja Orbán Viktor,

          • Névtelen
            2023.10.01. 11:25

            Ha, a bolsevik kívánságokat tekintem, akkor Európa legfejletteb iparvidéke: Felcsút.

          • Névtelen
            2023.10.02. 06:25

            A bolsevik kivánságokat?Az olyanokat mint orbán győzőét és fiacskájáét?

      • Névtelen
        2023.09.29. 22:21

        Ellátogatsz Svájcba és megbeszéled a svájci hatóságokkal az újrahasznosítási lefizetést
        és az INOBAT rendszerük tökéletesítését.

        Adom a címet:
        Batrec Industrie AG

        Niesenstrasse 44 CH-3752 Wimmis
        batrec(kukac)batrec.ch
        Tel : +41 33 657 85 00
        Fax: +41 33 657 85 01

        „1986-ban életbe lépett a környezetre veszélyes anyagokról szóló rendelet. Az akkumulátorokban található nehézfémek miatt a gyártók, importőrök és forgalmazók kötelesek visszavenni az elhasznált akkumulátorokat és gondoskodni a környezetbarát ártalmatlanításról.

        Íme egy videó a BATREC szerepéről az INOBAT rendszerben: Akkumulátor-újrahasznosítás Svájcban”

        1
        2
        • Névtelen
          2023.09.30. 13:43

          MI KÖZÖM HOZZÁ?

          • Névtelen
            2023.10.01. 10:53

            Kérdezd meg a DK-s Ráczné Földi Juditot védő ügyvédet: 😁😂🤣😀

            https://www.youtube.com/watch?v=1Zdi3Ebp1aY

          • Névtelen
            2023.10.02. 06:26

            Nem is orbán ügyvédjét fogom taknyos…

    • Névtelen
      2023.09.29. 22:06

      mert az EU az akkumulátor gyártó országokat kötelezi az akku újrafeldolgozással járó világ- KÖRNYEZETVÉDELEMRE

      ( csak egyszer kell fémeket bányászni, vissza kell őket forgatni. logikus.

      Szerintem helyesebb lenne minden akkugyártót , saját selejt , visszaszállított használt akku feldolgozó
      üzem létesítésére kötelezni = akku-„marhalevél”

      Ez vonatkozna az amcsi Li-Cycle aksikra is ! Tudod milyen aranyáron lehet oda vissza szállítani bármit is? )

      A szlovén csak startup vállalkozás. Kért pénzt a bányász Andradminig-től, hogy egy akkugyártó országban
      andrada licensz felhasználásával megépítsen az Andradmining számára egy kísérleti üzemet.
      ( Többet ér a cég a tőzsdén; ez az Andradamining haszna) A magyarnak így is, úgyis kell akku újrafelhasználó üzemet építeni. Gagyi bontóink (sajnos ) már vannak. Ezért volt zseniális az alsózsolcai polgármester figyelmeztetése !!! Itt rontotta el az Andrada. Nem hallgatta meg a polgármestert.

      Ha, a nagy-nagy milliárdos Oszkó Péter külföldön elront egy startup vállalkozást, megvonod a vállad.
      Ilyen a kapitalizmus. Tedd az Andradával is ugyanezt.

      • Névtelen
        2023.09.30. 13:44

        Oszkó péter hány akkubontót üzemelteg?

        • Névtelen
          2023.10.01. 10:57

          még atomerőmű blokkot sem, hülyegyerek. Vágod, mi a startup vállakozásait. Neki lehet, a szlovénnek meg nem.

          „Az OXO Technologies Holding fő tevékenysége a hazai és régiós innovatív, technológiai társaságokba történő befektetés, a társaságok növekedésének támogatása tőke- és egyéb kapcsolódó tulajdonosi finanszírozással, illetve a növekedést elősegítő szolgáltatások nyújtásával, majd az elért nyereségből osztalékjövedelem, illetve a részesedések értékesítésén keresztül történő árfolyamnyereség realizálása. Feltörekvő technológiai vállalkozásokból álló portfólióját a cégcsoport 2015 óta építette ki, mely portfólió cégek holdingba szervezve érettségi fázis és iparág szerint is diverzifikált, így kezelhető mértékű kockázatokat jelenítenek meg. Az OXO Technologies Holding növekedési és érettebb kivásárlási fázisokban folytatja befektetési és akvizíciós tevékenységét, a korai fázisú befektetéseket az OXO Labs Kft. végzi, amely az OXO Technologies Holding 100 százalékos leányvállalata. Az OXO Technologies Holding tulajdonosi köre a cégcsoport alapítóiból, illetve a hozzájuk csatlakozó magán- és intézményi befektetőkből áll. Az Igazgatóság tagjai a cégcsoport mintegy fél évtizedes befektetési tevékenységében résztvevő magánbefektetők, akik a saját szakterületükön egyedülálló piaci tapasztalatokkal és kapcsolatrendszerrel, illetve befektetési gyakorlattal rendelkeznek.”

        • Névtelen
          2023.10.02. 06:28

          Ez az az oszkó aki tiborcczal meg ráchellel bizniszel?Ez lenne a nagy leleplezés?

  6. Névtelen
    2023.09.30. 17:27

    Meglepte a helyiek tiltakozása? Ha a helyiek szájába földjére piszkít meglepi hogy idegesek lesznek? Engem az is felháborít ha egy kutya a házam elé piszkít! Az akksi-szemét az miért nem piszkítás? Örüljünk hogy a földjeinket vizeinket levegőnket telefingják mindenféle ismeretlen szeméttel?
    Te bánat vidd a szemetedet szlovéniába vagy svájcba, vagy felcsútra!

    • Névtelen
      2023.10.01. 11:02

      Nem lesz itt az ANDRADA, aztán ha már benne vagytok

      megtiltjátok az alábbi akku-recumizó európai cégek tevékenységét

      REDUX,Accurec,Duesenfeld, Primobius, Unicore, Veolia,Snam, Midac,
      Faam, Hydrovolt, STENA, Northvolt, Akkuser, fortun

      és beüzemelitek a Mexikó-völgyben az ágyúgyárat, az afrikai francia gyarmatok védelmét elősegítve.

    • Névtelen
      2023.10.01. 11:10

      Aha. A német srácok így bánnak a szeméttel:

      https://www.youtube.com/watch?v=Qi8Y2lF7Luw&t=420s

      Volkswagen Electric Car Battery Recycling Plant

    • Névtelen
      2023.10.01. 11:24

      Várjál már ! Aki a több pénzt hozza, az kér, keres helyett.
      ( Szabadságodban áll azt mondani, hogy :takarodj! (egyébként helyesen!))
      DE!
      Műszaki egyetem kell nekik, nem fociakadémia
      Műszaki egyetem kell nekik, nem Jakab, Hegedűs történelem tanárok.
      Olyan ország kell nekik, ahol a gyártás során elég selejt keletkezik (sajnos)

      Ja, és boldogan látják, hogy földjeidre, vizeidre, levegődbe, TÁPANYAGAIDBA importálsz
      minden messziről jött káros anyagot, mert az összes termelőeszközeidet, bányáidat, kereskedelmedet
      piacaidat eladtad. Semmi gazdasági erőd nincs, nem is lesz, megmaradsz a negyedosztályú élelmiszerek
      fogyasztójának ( amit az EU külön neked gyárt) . Edd meg még a csomagoló anyagjaikat is. Nehogy másodtűzeld. Gyártsd külön a melegvizet és égesd külön a szemetet. Így lesz tisztább a levegőd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük