Skip to content

Hoppá! Víz felhasználása nélkül gyártanak elektromos autókhoz akkumulátorokat Miskolcon. 465 millió forint állami támogatás

Hoppá! Víz felhasználása nélkül gyártanak elektromos autókhoz akkumulátorokat Miskolcon. 465 millió forint állami támogatás

Tisztelt Yuasa!

Kérem tájékoztasson arról, hogy Miskolcon hány darab és milyen típusú akkumulátor készült tavaly. Hány fizikai dolgozó van a cégnél?

Mennyi vizet használnak fel egy évben?

Tisztelettel

eszakhirnok.com

Tisztelt eszakhirnok.com

A termelt darabszám, illetve a létszám tekintetében nincs felhatalmazásom Önt tájékoztatni.

Napi vízigényünk 1,5m3. Igen, másfél köbméter naponta.

A termelési folyamat során NEM használunk fel vizet.

A mai napon a Városháza sajtóosztályához eljuttatunk egy közleményt, kérem a továbbiakban szíveskedjen

hozzájuk fordulni.

Köszönöm!

 

Üdvözlettel,

Zahorán Zoltán

Adminisztrációs Manager

Korábban írtuk

Átadták Magyarországon az GS-Yuasa első európai gyárát

A cég tavaly év elején jelentette be, hogy közel 9 milliárd forintból Miskolc déli ipari parkjában építi fel első európai gyárát.

A japán vállalat most átadott, és tovább bővíthető miskolci gyára az első üzeme Japánon kívül. Az új üzemcsarnok most még üres, de a termelés a tervek szerint 2019. novemberében elkezdődik, kezdetben 51 embernek adva munkát.

 

A cég innovatív technológiát telepít a városba, amely illik Miskolc környezetbarát és smart törekvéseihez. Az itt készülő lítium-ionos akkumulátorok globális szinten is hozzájárulnak a széndioxid-kibocsátás mérsékléséhez, amelyben Miskolc eddig is élen járt a Magyarországon.

 

– mondta Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere az üzemcsarnok avatásán.

Fotó: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Takamura Hiroshi, a GS-Yuasa Hungary Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy az első ütemben megépült 8 ezer négyzetméteres csarnokot később jelentősen bővíteni szeretnék. A tervek szerint a tömeggyártás már júliusban elkezdődik, év végére pedig a szállítás is megkezdődhet a világ minden tájára. A cég ügyvezetője hozzátette, már elkezdték a toborzást.

 

A cég szoros együttműködést tervez a Miskolci Egyetemmel és a helyi iskolákkal, hogy minél több tehetséges és jól képzett dolgozóval tudják bővíteni a csapatukat.

 

A beruházás helyszínének kiválasztását Miskolc jól szervezett infrastruktúrájával, képzett helyi szakemberekkel és a városvezetés által nyújtott támogatással indokolta a japán vállalat, amely 17 országban mintegy 15 ezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele pedig a tavalyi üzleti évben csaknem 3 milliárd dollár volt. A kiotói székhelyű cég magyarországi leányvállalatát, a miskolci székhelyű GS Yuasa Hungary Kft.-t 2017. október 30-án jegyezték be.

 

 

A 9 milliárd forint értékű miskolci beruházást a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti.

NOVEMBERTŐL MÁR TERMEL A GS YUASA

Az elektromos autókhoz lítiumionos akkumulátorokat gyártó japán cég miskolci gyárában kezdetben ötven embert foglalkoztatnak majd, a gyártás teljes kapacitással május körül indulhat. A vállalat jó kapcsolatokat ápol mások mellett az MVK-val és a Miskolci Egyetemmel is, ennek már kézzel fogható eredményei is vannak.
Ötven dolgozóval indul el a gyártás. Fotó: Mocsári László

November elején indul a termelés a miskolci üzemünkben – tájékoztatta lapunkat a GS Yuasa Hungary Kft. ügyvezetője. Takamura Hiroshi hozzátette, eredetileg év elejére tervezték elindítani a tömeggyártást, de a koronavírus-járvány miatt a vevői oldalon változás történt, így a miskolci üzem hiába állt készen, a termelést csak most kezdik felfuttatni. Ötven dolgozóval kezdenek, de várhatóan jövő év közepére, amikor már teljes kapacitással fognak üzemelni, ez a szám megduplázódhat.

Az ügyvezető elmondta azt is, hogy a GS Yuasa is csatlakozott a magyar állam versenyképesség-növelő támogatási programjához, közel 300 millió forint befektetési támogatást nyert el beruházások megvalósítására. Takamura Hiroshi tájékoztatása szerint ennek dupláját fektetik be 2021. közepéig a termelőkapacitás növelésébe. A vállalat a Déli Ipari Parkban meglévő 14 hektáros területén két szakaszban fog bővíteni.

Megtudtuk azt is, hogy kialakult egy jó együttműködés az MVK Zrt.-vel: a miskolci közlekedési vállalat akkumulátorokat vásárolt a cégtől, amelyekkel nagyon elégedett. – Már a kezdetektől fontos a cégvezetés számára, hogy a helyi gazdasági szereplőkkel szoros legyen a kapcsolata, támogassák egymást. Ennek egyik formája, hogy az MVK-nak hagyományos, ólomsavas akkumulátorokat adtunk el. – Hosszú távon az a célunk, hogy a miskolci mellett más közlekedési vállalatoknak is fel tudjuk kínálni termékeinket – tette hozzá.

Friss hír, hogy a GS Yuasa is meghívást kapott abba a konzorciumba, amit a Miskolci Egyetem fog össze, tagja mások mellett az MVK is. Egy elektromos busz prototípusát szeretnék kifejleszteni, amihez a lítiumionos akkumulátort a japán cég adná. A világ második legnagyobb akkumulátorgyártó vállalata kiskereskedelmi értékesítéssel is elkezdett foglalkozni Miskolcon. – Szívügyem, hogy a miskolciak is megismerjék a jó minőségű termékeinket, tudják és értékeljék, hogy versenyképes áron kínálunk számukra termékeket. Japánban egyébként ennek már nagy hagyománya van.

A GS Yuasa 2018-ban jelentette be, hogy közel 9 milliárd forintból Miskolc Déli Ipari Parkjában építi fel első európai gyárát. A magyar kormány ehhez 465 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott. Még abban az évben le is rakták az üzem alapkövét. 2018 második felében elkészült a 60 ezer négyzetméteres alapterületű üzemcsarnok, és megérkeztek a termelőberendezések. A vállalat 17 országban van jelen, 37 gyára van, az akkumulátorpiacon a második legnagyobb cégnek számít. A miskolci gyárból az európai és a világpiacra termelnek, és 3 év alatt mintegy 500 millió dollárt kívánnak befektetni a lítiumionos akkumulátorok gyártásába.

 

 

 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



5 Comments

  1. Névtelen
    2023.09.29. 06:56

    Ez valami új találmány?

  2. Névtelen
    2023.09.29. 13:56

    https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/2309/202309275.jpeg?w=800&h=800&t=5

  3. névtelen
    2023.09.29. 17:19

    Ez egy nagyobb családi ház víz fogyasztása.
    Ezek szerint az itt dolgozók nem használják a WC-ét, nem mosakodnak , fürdenek.
    Ez valami csoda!
    Vagy csak hülyére vesznek mindenkit.

  4. névtelen
    2023.09.29. 17:51

    Kakadú mindig azt hazudja, hogy az ide települt multik munkát adnak a magyar KKV-nak, ezért is jó, hogy betelepülnek.
    Ezért kapnak a KKV-k befizetett adójából munkahelyenként gyakran több tízmillió Ft állami támogatást.
    NA ILYET A MAGYAR KKV-K SOSEM KAPTAK!

    KÉRDÉS: HÁNY MAGYAR SZOLGÁLTATÓNAK ADNAK MUNKÁT?
    HÁNY MAGYAR KKV-VEL VAN BESZÁLLÍTÓI MEGÁLLAPODÁSA AZ AKKUGYÁRNAK?

    VÉLHETŐEN SZINTE EGYNEK SEM!
    EZEK NEM HASZNÁLNAK VIZET SEM, HANEM FAKASZTJÁK MINT ISTEN A SZIKLÁBÓL!

    • Névtelen
      2023.10.02. 14:36

      Az Mózes volt, a mesekönyv szerint, hülyegyerek! 😛
      A többi szöveged is kolosszális baromság, de hát egy baromsegget minek győzködni… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük