Halpusztulás a Rakaca-víztározón. Más fajok is elestek, de jellemzően a süllők

Halpusztulás történt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Rakaca-víztározón. A havária leginkább a süllőállományt érintette, de más halfajok és rákok is elhullottak.

-írja a Pecaverzum.

– Sajnos a hír, ami itt, a közösségi médiában is terjed, igaz. Az épülő és egyre javuló süllőállomány fekete napjain vagyunk túl. Más fajok is elestek, de jellemzően a süllők – tudatta az egyesület.

Közölték, a halpusztulása oka csak akkor derülhet ki, ha a szakemberek által végzett vizsgálatok eredményei megszületnek.

Tudomásuk szerint a Horgász Egyesületek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetsége (Hebosz) a tőle telhető intézkedéseket már megtette. A halőrök folyamatosan gyűjtik a tetemeket, ami megjelent képek tanulsága szerint nem kis feladat.

– Reméljük, a vizsgálat eredményeit megosztja majd a Hebosz, hiszen sokan aggódunk. A halászati őröknek kitartást kívánunk! Reméljük, nem súlyosbodik a helyzet – írták.

A Rakaca-víztározó közösségi oldalán szeptember 24-én, vasárnap megjelent egy képgaléria. Látható, hogy hatalmas süllők vesztek oda nagy számban, de az elpusztult halak között akadt ponty, keszeg és amur is.

„Sok szép képet, pillanatot megosztottunk már, ez most nem azok közé tartozik”

– fűzték a felvételekhez.

Aztán egy másik fotósorozatból kiderül, hogy nemcsak a halak, hanem a rákok „megsínylik a jelenséget”.

Rejtélyes pusztulások

Sajnos ez egyáltalán nem egyedi eset. Legutóbb a Bánki-tónál, illetve Őrbottyánnál, korábban az Öreg-Túron történt tömeges pusztulás, míg tavaly a Városligeti-tó, korábban a Velencei-tó és a Tatai-tó is komoly károkat szenvedett. Néha szemmel látható ok vagy racionális magyarázat nélkül pusztulnak el állatok. Így volt Botswanában, ahol tömeges elefánt elhullást tapasztaltak, sokáig nem is tudták megmondani mi lehet az oka. A szadai szafariparkban is rejtélyes körülmények között pusztult el két elefánt, ügyükben állatkínzás miatt nyomoztak és tetemes bírságot szabtak ki. Erdélyben egy barnamedvét altattak el, mert el akarták szállítani, sajnos nem élte túl a mutatványt. Legutóbb pedig a pécsi rendőrség kötelékébe tartozó három kutya brutális megmérgezéséről érkeztek híradások. Noha később kiderült, a bezártság és nem mérgezés okozta a halálukat.

(Pecaverzum)