Ez jó hír: Félbe maradt a diósgyőri vár felújítása

 

A felújítási terv hiteltelen a szakma szerint, az elemeit valójában önkényesen álmodták meg a tervezők.

Különös, de ez jó hír: Félbe maradt a diósgyőri vár felújítása

2021 nyarán így haladt az építkezés. Kép: Diósgyőri vár / Facebook

Elfogyott a pénz, ezért félbe maradt a diósgyőri vár felújítása – számol be a 444.hu, mután néhány napja a Facebook-on szaladt körbe két kép arról, mit is műveltek a várral felújítás címen:

A 444.hu szerint pontosan idén február óta nem haladtak az építkezéssel. Hónapokkal ezelőtt elfogyott a pénz, Miskolc ellenzéki városvezetése és a fideszes kormányzat pedig egymásra mutogat.

A hozzáértő régészek és muzeológusok szerint a felújítás annyira elhibázott koncepció alapján kezdődött, hogy a projekt leállása valójában lehetőség, mert így talán legalább egy-két hiba még orvosolható lehet. Az Archeologia.hu például ezt írja:

A terv valójában nem tudományos rekonstrukciókon, hanem sok elemében puszta fantázián alapul, és egy elképzelt, nagyon is modern funkciókat a várba költöztető turisztikai hasznosítási programot teljesít, mérhetetlen mennyiségű vasbeton és modern szerkezet beépítésével

Az itt megjelenő cikk szerint a mostani terv hiteltelen, nem egyszer nyilvánvalóan hamis, „távolról talán rekonstrukciónak látszó”, de a benne lévő elemeket valójában önkényesen álmodták meg a tervezők.