CINEFEST: KEVESEBBŐL TÖBBET

A fesztivál végével elkezdődött az elszámolási időszak a szervező Cine-Mis Nonprofit Kft. számára.
– Elindult a jogdíjak kifizetése, statisztikai adatok szolgáltatása a különböző forgalmazók felé és minden pályázat elszámolása, ami segítette az eseményt – ezek közül a legnagyobb mértékű a Nemzeti Filmintézet támogatása volt. A tapasztalatok alapján mindezzel január környékén végzünk majd, aztán kezdjük előkészíteni a következő fesztivált. Gyakorlatilag tehát a CineFest szervezése egész éven át tartó, folyamatos munka – beszélt a teendőkről Bíró Tibor fesztiváligazgató.

Fotó: Archív

Idén nem a koronavírus, hanem a költségvetés állította kihívás elé a szervezőket: 25 millió forinttal kevesebb állami támogatást kaptak, mint tavaly. – A szolgáltatások árai, amiket igénybe veszünk – például utazás, repülőjegy, szállás és üzemanyagköltség, nyomtatási költségek – mindeközben nagyjából 20-30 százalékkal növekedtek. A támogatásból lecsípett összeg hiányát tehát többszörösen megéreztük.

Persze voltak korábban is hullámvölgyek a források tekintetében. – Mindig arra törekedtünk, hogy annyiból jöjjünk ki, amennyi van, ehhez szabni a kereteket. Úgy vélem, ez a túlélésünk záloga. Idén is így volt. A programfüzetet például főként online formában tettük elérhetővé. Egyébként is talán mi vagyunk az utolsó olyan filmfesztivál, ami idén számolta fel a katalógusának a nyomtatott megjelenítését – fogalmazott a fesztiváligazgató, hozzátéve, anyagi és környezetvédelmi okokból is ez a követendő irány. – Amin nem tudtunk, de nem is akartunk spórolni, az a filmek beszerzése volt. Az erre fordított összeget nem csökkentettük egyedül, minden máson próbáltunk spórolni – az utaztatásban is igyekeztük megragadni a gazdaságos lehetőségeket.

Bíró Tibor szerint az idei kifejezetten színes fesztivál volt. – Úgy vélem, jobb válogatást láthattak a nézők, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Ennek az oka, hogy az előző évek kínálatára még rányomta a jegyét a covid depresszívebb időszaka. Idén éreztük, hogy nagy volt a kínálat, és igazán jó filmek közül lehetett választani. A hagyományosan nagy gyártó országok ontják a filmeket, és a nézők is lassan visszatérnek a mozikba remélhetőleg. A versenyprogram egyértelmű sikerét az mutatja, hogy a szűkebb költségvetés mellett nagyjából 1000 jeggyel többet tudtunk értékesíteni, mint az előző években. A szakmai passzokat is beleszámolva a vetítéseken résztvevők száma közelíti a 10 ezer főt. Játszottunk legalább 10 nagyjátékfilmet, amik telt házzal mentek, és az ismétléseken is kiemelkedő volt irántuk az érdeklődés.

Sokan nézték meg például a dél-koreai Előző életek vetítéseit. A Teslaról készült film ismétlése is telt házas volt. Versenyen kívül szerepelt a Magyarázat mindenre: Reisz Gábor rendezése kiemelkedett a magyar filmek sorából érdeklődés tekintetében. Akadtak olyan külső programok is, amik szintén népes közönséget vonzottak.
– Ezek közül a Csengey kertbe szervezett eseményeket említeném meg – ezeket a Miskolci Egyetem támogatta. Az itt tartott ingyenes programokon is megfordult körülbelül 5 ezer fő.

Bíró Tibor fél szemmel már a jövőbe tekint. Elárulta, már megvan a következő CineFest időpontja is: legközelebb 2024. szeptember 6.-14. között lesz Miskolc újra a filmes világ fővárosa. Addig pedig folytatódik a munka.

minap.hu