Skip to content

Tanítási időben ürítettek ki egy soroksári iskolát a végrehajtók, mert elárverezték az épületet

Tanítási időben ürítettek ki egy soroksári iskolát a végrehajtók, mert elárverezték az épületet

„Nem tudom, kit értesítettek, és kit nem, én most értesítek róla mindenkit, hogy ezt az ingatlant a mai napon mindenkinek el kell hagyni” – mondta egy hangosbemondóba a soroksári Qualitas nevű alapítványi gimnázium keddi kiürítésekor a végrehajtó.

A rendőrség és a végrehajtók is kiszálltak kedden kora délután az alapítványi fenntartású soroksári Qualitas Gimnáziumhoz, ahol kiürítették az épületet, a diákokat és az intézmény dolgozóit pedig hazaküldték – derül ki több, Facebookon közzétett bejegyzésből. Egy videófelvételen azt is megörökítette valaki, ahogy Berki András bírósági végrehajtó egy megafonba beszélve tájékoztatja az intézkedésről a tanulókat.

„Az iskola épületét tavaly októberben elárvereztem, az árverés jogerőre emelkedett és a bíróság minden jogorvoslatot jogerősen elbírált” – mondja Berki és hozzáteszi, az ügyről tudomása volt az iskola és az intézményt fenntartó alapítvány igazgatójának, valamint az iskolatitkárnak is. Hozzátette, az árverésre azért került sor, mert az épület építését nem fizették ki, így annak a mai naptól hivatalosan is új tulajdonosa van.

„Nem tudom, kit értesítettek, és kit nem, én most értesítek róla mindenkit, hogy ezt az ingatlant a mai napon mindenkinek el kell hagyni” – mondta a végrehajtó, majd felszólította a tanárokat és diákokat, hogy a személyes ingóságokat úgy szedjék össze, hogy a gimnáziumba „tanulás vagy oktatás céljából visszajönni” nem fognak tudni többet.

Berki András megkérte az igazgatóhelyettest és a titkárt, hogy a szülőket kezdjék el értesíteni, a kiskorú diákok pedig elmondása szerint a keddi tanítási idő végéig az épületben maradhatnak. Végül lehetőséget adott arra, hogy a diákok kérdezzenek tőle, de amikor arról érdeklődtek, hogy hova menjenek, azt mondta, nem az ő kompetenciája megmondani, hol fognak tudni tanulni a továbbiakban. „Erre a fenntartónak, illetve az Oktatási Minisztériumnak kell majd választ adnia” – tájékoztatott Berki. Önálló Oktatási Minisztérium hiányában itt bizonyára az ezért felelős Belügyminisztériumra gondolt. Végül az igazgatóhelyettesre hivatkozva valaki azt mondta, egyelőre online oktatásra állnak át a Qualitas Gimnáziumban.

Telex kérdésére az iskola azt írta, működésüket „egy évek óta tartó végrehajtási eljárás veszélyezteti, mely két gazdasági társaság közötti elszámolási vitából indult”. Azt írják, a végrehajtási eljárás adósa az ingatlan korábbi tulajdonosa, ezt azonban az intézkedés során figyelmen kívül hagyták, akárcsak azt, hogy a fenntartó visszafizette a hitelt és „a fenntartó tulajdonában lévő épületre 150 millió Ft értékben keretjelzálogjoggal” rendelkeznek.

Hozzátették, hogy az iskola jogorvoslatot kért a végrehajtási eljárás során és kifogásolta az árverés kitűzését, valamint az ingatlan felértékelését, ezt azonban a bíróság elutasította. A bíróság szerint a kilakotaltatásnak azért sincsen akadálya, mert a diákok más oktatási intézményben is el tudnak helyezkedni. A lap úgy tudja, hogy a Qualitas megkereste Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárt is, aki az „árverésen győztes projektcéggel egyeztetve azt találta ki”, hogy a kilakoltatás után az alapítvány bérelje vissza az ingatlant, ehhez azonban a minisztérium nem biztosít forrást.

Az ügyben kérdéseket küldtünk a rendőrségnek és a végrehajtó irodának, ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Frissítés 15:47:

Kérdésünkre a Budapesti Rendőrgőkapitányság azt írta, önálló bírósági végrehajtó felkérésére voltak jelen egy végrehajtási eljárásnál, rendőri intézkedésre pedig nem került sor.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



6 Comments

  1. Névtelen
    2023.09.12. 17:48

    Embertelenek az ország képviselői, hiszen emberiség ellenesek így ahogyan vannak közösen az őket kiszolgálókkal együtt. Sajnálom, itt még soha nem volt igazság, ez a hazugság világa, amit látnak nap, mint nap.

    1
    1
  2. névtelen
    2023.09.13. 05:18

    Ebben az ügyben benne van hazánk állapota, mint cseppben a tenger.
    Ide vezet, ahol diktáror az ország első embere.
    Miközben több mint 100 milliárd vagyonta tett szert a családja a magyar emberek kifosztásából!

  3. Névtelen
    2023.09.13. 06:14

    Mindeközben Orbán szerint az Eu 50% eséllyel esik szét, 50%, hogy nem. És Magyarország? 80%, hogy szétesik, haver?

    • Névtelen
      2023.09.13. 06:57

      :D:D már ő maga sem hiszi ezt a sok drámaian ostoba, átlátszó zagyvaságot, de a vonat robog, nincs mit tenni, ezt kell mondani.
      Vagy szétesik az EU, vagy nem, hát hallod, ilyet bármelyik talponállóban mondanak csütörtök este a harmadik kevert után 🙂
      meg az a cél, hogy Magyarország 2030-ra „nagy” legyen. Meg erős. Meg gazdag….:D:D:D Kisebb sose volt ez az ország, gyengébb sosem volt, szegényebb sosem volt. A nagyság és az erő a szövetségeinken múlik, amiket páros lábbal tipor és rombol ez az ember, aki szerint erősnek kell lenni. A NATO, az USA, és az EU Magyarország lehetőségei arra, hogy erős ország legyen. Ezeket Orbán szapulja, mocskolja, elárulja és fenyegeti szóban, miközben az orosz gazda seggében ül a csávó és egész Magyarország.

      Meg tiszteljen minket az az Európa, akit mocskolunk a világsajtóban, akiktől évente euró milliárdokat lopunk, és akiknek az ajtaja elé szarunk minden héten.

  4. Névtelen
    2023.09.13. 06:54

    Nagy segitség lesz ez a kis családoknak!

  5. Névtelen
    2023.09.13. 10:26

    Hibázott az iskola építője, nem mondta senkinek, hogy végrehajtás alatt áll az épület, azzal, hogy nem akart farkast kiáltani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük