Skip to content

Nincs nyilvános nyoma a szupermodern technikának, amit az alsózsolcai akkuüzemhez ígértek

Nincs nyilvános nyoma a szupermodern technikának, amit az alsózsolcai akkuüzemhez ígértek

Az akkumulátorok környezetbarát lebontását ígérte meg Szijjártó Péter az Alsózsolcára tervezett üzem bejelentésekor, a világ legmodernebb technológiájával, de sem a beruházó cég, sem a minisztérium nem árul el semmit arról, miről is lenne szó.

„Egy szlovén vállalat a világ legmodernebb újrahasznosítási technológiáját dolgozta ki, amelynek köszönhetően az elektromos akkumulátorgyártás teljes mértékben körkörössé tehető, tehát a környezetet teljes egészében meg lehet óvni a hulladékképződéstől” – így büszkélkedett a Facebookon Szijjártó Péter augusztus végén, amikor bejelentette, hogy az Andrada nevű cég Alsózsolcán készül beruházásra. A Népszava most arról írt: semmilyen nyilvánosan elérhető nyoma nincs annak, hogy közelebbről mi is lenne ez a forradalmi technológia. A minisztérium sem válaszolt a lapnak erre a kérdésére, ahogy arra sem, hogy mit jelent a „négyszer szigorúbb” környezetvédelmi szabály, amiről Szijjártó beszélt.

Az Andrada Group Kft.-t idén februárban alapították meg 3 millió forint törzstőkével, ez után kapott a cég több, mint 1600-szor ennyi pénzt, 5 milliárd forint magyar állami támogatást egy 10 milliárdos beruházásához.

A három szlovén tulajdonos közül az egyikről nincs elérhető információ, a másik kettő a szakmában elismert név: Peter Tibaut autóipari mérnök az igazgató, illetve társtulajdonos még Seljak Iztok, a Hidria Holding autóipari cég egyik vezetője. A Népszava megkérdezte a Hidriát, hogy van-e bármilyen együttműködése az Andradával, de válasz még nem érkezett.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



4 Comments

  1. Névtelen
    2023.09.12. 16:42

    Szijjártónak is csak ezt ígérték

    A szlovén tőke ígérvényekkel utakat keres.

    „Janez Janša miniszterelnök a kormány munkakonzultációját követően találkozott először a Hidria cég vezetőségével. A Hidria az egyik vezető globális vállalat az autóipari és ipari technológiák, valamint az elektrotechnika területén. A mobilitás terén az innovációkkal, forradalmi megoldásokkal feszegetik a lehetséges határokat. Nagyon hatékony ipari rendszereket fejlesztenek ki, amelyek segítik a környezet védelmét. Az autóipar számára készült megoldásaikat minden vezető járműgyártó használja. A Hydra kormánymechanizmusai a biztonságos, kényelmes és hatékony vezetés érdekében minden harmadik európai autó részét képezik. Az Év Zöld Innovációja díjjal kitüntetett Hidria Optimus PSG hideggyújtási rendszer minden harmadik modern dízelautóban van beépítve. Az elektromos motor lapátjaival a gyártott elektromos vagy hibrid járművek akár 30%-ára is megoldást kínálnak. ..”

    ……
    Oszkó Péter ugyanazt teszi, mint az ACH Invest Rasta Oderlapa

    „2023. jún. 29. — Oszkó cége 2021-ben ment tőzsdére, idén székhelyet vált, de Európában marad. Hollandiába teszi át Oszkó Péter befektetőcége, az Oxo Technologies …”

  2. névtelen
    2023.09.13. 05:27

    Sajóbábonyban is szuper-modern technológiával gyártják a harci gázt!
    A foszgén ugyanis már a világháborúk során is alkalmazott harci gáz volt!
    Ha volna egy alapos felmérés arról hányan haltak meg Sajóbábonyban tisztázatlan okból a dolgozók közül, amióta működik a gyár, nagy meglepetés lenne!

  3. Névtelen
    2023.09.13. 10:23

    a magyar kormány rövidesen megkötiaz évszázad üzletét (mármint a szuszogtatógépek és a ruszki gáz után ) sikerült dupla áron hitelből megvenni a repteret amit aztán
    fele áron továbbpasszolunk kínának az anya@szó büdösbirkák meg had fizessék az adójukból a kamatot…
    lassú, kínos, szégyenteljes megdöglésüket örömmel támogatom 🙂 ennek érdekében akár haza is megyek rájuk szavazni

  4. Névtelen
    2023.09.13. 20:39

    Miért nem lepődtem meg ezen a híren.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük