18 milliárdból bővíti a miskolci gyárát a Bosch, és ebben kivételesen kutatás-fejlesztés is lesz

Közel 18 milliárd forintból bővíti miskolci telephelyét a Bosch, a beruházással 170 új munkahely jön létre – közölte Szijjártó Péter az MTI-vel. A Bosch több magyarországi telephelyen eddig is jelen volt, most Miskolcon 4,5 milliárdból bővítik a járműelektronikai készülékek fejlesztésével és tesztelésével foglalkozó részlegüket, valamint 13,5 milliárd forintból a gyártást. A beruházást a magyar kormány 3 milliárd forinttal támogatja.

A Bosch azon kevés külföldi autóipari cégek egyike, amely tényleg magas hozzáadott értékű, fejlesztő munkákat hozott Magyarországra az elmúlt években. Ezzel több száz, elég jól fizetett mérnököt foglalkoztatnak. A Bosch amúgy több mint 700 milliárdos éves forgalmával Magyarország egyik legnagyobb gyártással foglalkozó cége.

Az, hogy a Bosch a gyártáson kívül fejlesztést is hoz Magyarországra, jelentősen különbözik az ide települő kelet-ázsiai akkumulátorgyárak gyakorlatától. Ezek közül még egy sem jelentette be, hogy érdemi kutatást vagy fejlesztést hozna Magyarországra, ők tehát mérnököket is csak azért vesznek fel, hogy a gyártási folyamatokat felügyeljék.

A Bosch amúgy a járműelektonika mellett akkumulátorgyártással is foglalkozik, éppen februárban jelentették be, hogy szintén Miskolcon 70 milliárd forintból építenek kéziszerszám- és akkugyárat.