Az olasz miniszterelnök egészen más irányt vett jobbról, mint Orbán Viktor
La presidente di Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni, nel corso dell'incontro con il primo ministro unhgherese Viktor Orban, Budapest, 28 febbraio 2018. ANSA/ UFFICIO STAMPA DI GIORGIA MELONI +++ ANSA PROVIDES ACCESS TO THIS HANDOUT PHOTO TO BE USED SOLELY TO ILLUSTRATE NEWS REPORTING OR COMMENTARY ON THE FACTS OR EVENTS DEPICTED IN THIS IMAGE; NO ARCHIVING; NO LICENSING +++

Politico: Meloni igazi páneurópai szövetséget akar, és ezzel megváltoztathatja a dolgok menetét Brüsszelben

Az olasz miniszterelnök egészen más irányt vett jobbról, mint Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki, Marine Le Pen vagy Janez Jansa, írja a lap elemzése.

A populista olasz miniszterelnök egyik ámulatból a másikba ejti mindazokat, akik jajongtak a hatalomátvételekor, mert azt várták, hogy majd ő is bujtogat, mint Orbán Viktor. Ám pont nem azt csinálja, hanem az első demagóg jobboldali politikusként újfajta összefogást szorgalmaz az EU-n belül. Ezt fejti ki kommentárjában Anthony Constantini, aki a PhD-jét írja a Bécsi Egyetemen.

Giorgia Meloni egészen halkra vette az unióellenességét, a háború ügyében pedig teljes mértékben Ukrajna mellett áll. Még Joe Biden amerikai elnökkel is jó viszonyt alakított ki, ami nem sűrűn fordul elő az európai jobbos-populista vezetők esetében. Nagy meglepetésre Kínával is határozottan szembefordult. Bejelentette, hogy országa kiszáll a Selyemút-kezdeményezésből.