ANDRADA. Szlovén aksi daráló.  Nem egyeznek a sztorik

Szilágyi Lázló posztjában először az utóbbi időszak fejlesztéseit, kedvező híreit sorolja, majd rátér a fekete(massza)levesre.

– Megtudtuk hogy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályához beérkezett kérelem alapján előzetes vizsgálati eljárást indított az ANDRADA Group Kft. 10.000 tonna/év mennyiségű veszélyes hulladék hasznosító üzem létesítése ügyében” – írja a város vezetője, majd kihangsúlyozta, hogy a protokoll szerint „valamennyi  gazdasági szereplő, aki a (kezdetektől fogva magántulajdonban lévő) Miskolc-Alsózsolca Ipari Park Kft. területén akar tevékenykedni illendőségből, az elkövetkező esetleges együttműködés érdekében felkeresi a polgármestert, hogy a felmerült kérdéseket megtárgyalják”.

Elmondta, hogy az Andrada vezetőinek protokoll szerinti látogatása alkalmával tolmács segítségével ismertették letelepedési szándékukat, ám a város vezetői „a tisztánlátás érdekében nyomatékkal kértek egy a lakosságot tájékoztató anyag összeállítását, illetve az alsózsolcai emberek tájékoztatását a végezni tervezett tevékenységről”.

– Ígéretet tettek a tájékoztató anyag összeállítására és annak önkormányzatunkhoz való megküldésére.  Távozásukat követően azonban  nem adtak hírt magukról.

Szilágyi László úgy fogalmazott, derült égből villámcsapásként érte őket a közlemény, hogy a tervek megvalósítása előrehaladott állapotban van, valamint az,  hogy milyen módon kíván a cég Alsózsolcára telepedni. A közleményben ugyanis megdöbbentő, számukra eddig ismeretlen számok szerepeltek:

előzetes vizsgálati eljárás, veszélyes hulladék hasznosító üzem, napi 31,25 tonna feldolgozási kapacitás, 40 tonna veszélyes hulladék tárolása.

Nem egyeznek a sztorik

– Szijjártó miniszter úr bejelentése szerint a 10 milliárdos beruházáshoz a Magyar Kormány 4,7 milliárd támogatást ítélt meg. Az ANDRADA Group Kft. korábbi nyilatkozatával ellentétben miszerint „az év végére 70 helyi mérnöknek és szakembernek adnak munkát”, miniszter Úr már 200 új munkahely létesítéséről beszélt. Az ANDRADA Group Korlátolt Felelősségű Társaságot 2023. január 26. napján alapították  3.000.000,-Ft tőkével, Nagypáli, Arany János utca 26. székhellyel, majd 2023. 08. 21-i bejegyzéssel székhelyüket Miskolcra helyezték át – taglalta posztjában a polgármester, majd így folytatta a részletezést:

– A 2023 január végén 3.000.000,- Ft-os törzstőkével megalakuló ismeretlen cég 10 milliárdos beruházásra készül, melyhez  a Magyar Államtól 4,7 milliárd Ft támogatást kap.
Az Andrada Group Kft. először hetven mérnök és szakember alkalmazásáról beszél, ám az „Előzetes vizsgálati dokumentáció” szerint a litium akkumulátor feldolgozás kezelőszemélyzete 4-5 fő. Az elmondások szerint 2024 végére 200 főre bővülhet az alkalmazotti létszám. Mit fog csinálni ennyi ember? Egyelőre csak megveti lábát a cég Alsózsolcán, aztán már tudnak bővülni. A telephelyük területén tartott lakossági tájékoztatón meglebegtetik, hogy éves adójuk 76 millió Ft lesz, amit az helyi önkormányzatnak fizetnek majd.

miskolc-alsózsolca ipari park maip

Szilágyi László azt is szóvá tette, hogy a cég az önkormányzat által kezdeményezett, múlt csütörtökön tartott lakossági fórumot csak a leendő üzemcsarnokukban volt hajlandó megtartani, annak ellenére, hogy az volt a kérés, hogy város közösségi házába menjenek.

Kétely

– Korábban két akkumulátor szétbontó üzemben is robbanás történt. Nem valószínű, hogy bárki így akarhatta. Baleset. Ha mindez Alsózsolcán történik a település mellett, és a szennyeződés eléri a lakosságot beláthatatlan következményei lehetnek. A tervezett üzem közvetlen a kavicsbánya tó mellett lenne, ami felszín alatti vízbázis, így még a csapadék vizet sem vezetheti bele senki – folytatta a polgármester, hozzátéve, nem számít, hogy az Andrada „200 százalékos biztonságot ígért.

Mi élünk itt. Szüleink, gyermekeink, rokonaink, ismerőseink.

Alsózsolca nem akarja ezt az üzemet. Alsózsolca nem akarja, hogy veszélyes hulladék lerakó legyen. Nem így akarjuk átadni az utódainknak a lakhelyünket

– zárja bejegyzését Szilágyi László.