Félnek a helyiek, két petíciót is indítottak az alsózsolcai akkubontó építése ellen

Zsúfolásig megtelt kedden este az alsózsolcai közösségi ház, ahol polgármesterük vezetésével lakossági fórumon tiltakoztak a helyiek a szlovén Andrada cég tervezett beruházása ellen. Mint arról korábban lapunkban beszámoltunk: a beruházó egy félig üres üzemcsarnokot akar erre a célra átalakítani, amelynek másik részében az állami tulajdonban lévő Magyar Posta küldeményelosztó csarnoka, logisztikai bázisa működik. Az ott dolgozók előre rettegnek attól, hogy néhány méterre tőlük veszélyes anyagokat bontanak majd szét. Az akkumulátor-feldolgozó beruházást 4,7 milliárd forinttal támogatja a magyar állam.

Felszínre törtek az indulatok, Alsózsolca nem kér a szlovén akkubontóból

 

Szilágyi László, a Miskolchoz közeli város független polgármestere bevezetőjében elmondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztályához beérkezett kérelem alapján tudták csak meg, hogy előzetes vizsgálati eljárás indult az Andrada Group Kft. évi 10 ezer tonna veszélyes hulladékot – használt akkumulátort – feldolgozó és hasznosító üzeme ügyében.

– Megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy a tervek megvalósítása már előrehaladott állapotban van, s a város határában naponta 31,25 tonna anyag feldolgozását, illetve 40 tonna veszélyes hulladék tárolását tervezik.

Szilágyi László	Alsózsolca polgármestere

Szilágyi László Alsózsolca polgármestere

| Fotó:

Béres Márton

| Forrás:

Népszava

A szlovén cég korábbi nyilatkozatával ellentétben, miszerint az év végére 70 helyi mérnöknek és szakembernek adnak munkát, Szijjártó Péter külügyminiszter már 200 új munkahely létesítéséről beszélt – mondta el a lakossági fórumon. Szavaiból kiderült: az Andrada Kft-t idén január 26-án alapították hárommillió forintos tőkével Nagypáliban, majd egy augusztus 21-i bejegyzéssel székhelyüket Miskolcra tették át, vagyis

egy nemrégiben alakult, ismeretlen előzményű céget támogat a magyar állam közel ötmilliárd forinttal.

Fotó:

Béres Márton

| Forrás:

Népszava

Később Zsíros Sándorné, a települése egyik önkormányzati képviselője hozzátette: utánanéztek a beruházónak, de a szlovén adatbázisban nem találták a nyomát, ezért úgy vélik, hogy a kft-t

kifejezetten erre az alsózsolcai beruházásra hozta létre három szlovén magánszemély, akik egyike ráadásul Magyarország tiszteletbeli konzulja, ami felveti a politikai szál, az összefonódás gyanúját.

Az előzetes vizsgálati dokumentáció szerint a lítium-akkumulátor feldolgozás kezelőszemélyzete 4-5 fős, de az eddigi bejelentések szerint októberben már harminc embert foglalkoztat, 2024 végére már 200 fősre bővülhet az alkalmazotti létszám.

– Mit fog csinálni ennyi ember? Egyelőre csak megveti a lábát Alsózsolcán, aztán már tud bővülni. S miközben oldalukon azt hirdetik, hogy hogy az átláthatóság működésük erős alapelve, az önkormányzat által kezdeményezett lakossági fórumot csak a leendő üzemcsarnokukban voltak hajlandók megtartani – sorolta kételyeit korábban a település közösségi oldalán polgármester, aki a fórumon bejelentette:

két petíciót indítottak el, egyiket a helyiek számára, a másikat pedig bárki aláírhatja, mindkettőben azt követelik, hogy ne épüljön akkumulátorbontó a város határában.

Fotó:

Béres Márton

| Forrás:

Népszava

Hegedűs Andrea, a DK miskolci országgyűlési képviselője bejelentette: az első rendes parlamenti ülésen kezdeményezni fogják ugyanezt. Berki Sándor, a Párbeszéd-Zöldek országgyűlési képviselője felidézte: Bátonyterenyén sikerült elérni a veszélyes akkumulátorfeldolgozó üzem működésének felfüggesztését, ugyanezt kívánja az alsózsolcaiaknak is. Szabó Bence, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője arra biztatta a jelenlévőket: tartsák össze a közösségüket, mert a hivatalok az eddigi tapasztalatok szerint gond nélkül engedélyezni fogják a gyár működését, ezért a hatóságok döntésében nem bízhatnak.https://nepszava.hu/3207718_erasmus-ep-eb-bolgar-biztos-meghallgatas-jogi-kotelezettsegek-fidesz-brusszelezes