A szlovákiai Jan Kuciak Oknyomozóközpont elemzésének is köszönhetően a VSquare három olyan embert azonosított, akik részt vettek a magyar nyelvű verzió működtetésében. Köztük van egy volt diplomata, egy magyar álszakértő és egy imám, aki Kelet-Ukrajnában is harcolt.

A Külügyminisztérium volt alkalmazottja jelentette be a NewsFront indulását

A most 72 éves Csikós Sándor Moszkvában végzett az Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO). Majdnem 40 évig dolgozott a Külügyminisztériumban, négyszer szolgált külföldön: Mongóliában, Kazahsztánban , Moldovában és Ukrajnában. Legutóbbi Chișinău-i misszióvezető-helyettesi posztján, mivel akkor még nem volt kinevezve oda nagykövet, lényegében a helyi magyar nagykövetség vezetője volt 2013-ig.

Csikós már 2017 körül, még a magyar NewsFront indulása előtt kötődött az orosz propagandához. Neve a NewsFront orosz verziójában is feltűnt, ahol politikai szakértőként és közéleti aktivistaként emlegették. A magyar oldal elindítását lényegében ő jelentette be a saját VKontakte-oldalán 2018-ban, és a VSquare megtalálta azt a bejegyzését is, ahol azzal dicsekszik, hogy ő a NewsFront magyarországi riportere.

A NewsFront magyar verziója 2021 októberének legvégéig volt aktív, és meglehetősen szisztematikusan osztotta meg a Kreml propaganda-üzeneteit. Aztán inaktívvá vált, és ez az időzítés egybeesik a Csikós által kezelt VKontakte-profil csendjével is. A VSquare forrásai szerint a háttérben az állt, hogy Csikós megbetegedett. Végül tavaly szeptemberben az oldal újra életre kelt. A tartalmat jelenleg egy új szerkesztő, Keveházy Miklós kezeli.

A volt jobbikos szakértő is régóta terjeszti már az orosz propagandát

Keveházy Miklós 2013 és 2017 között orosz tolmácsként, valamint orosz médiamegfigyelőként és elemzőként tevékenykedett a Jobbik körül, kezdetben önkéntesként. A pártvezetés számos hivatalos moszkvai látogatásán és találkozóján Keveházy volt az egyik tolmács, annak ellenére, hogy hivatalosan nem rendelkezett ilyen képzettséggel.

Az akkoriban Moszkvában élő kisvállalkozó idővel teljesen kiszorult a párt külpolitikáját irányító képviselők környezetéből, mivel a Jobbik igyekezett szakítani a szélsőjobbos és oroszbarát retorikájával. Keveházy ezután rendszeresen felbukkant az orosz állami médiában mint Magyarország-szakértő. A Rosszija 1 televíziónak adott nyilatkozatai mellett 2018-tól a NewsFront központi oldalának egyik kommentátora is lett.

Egy poltikai kalandor Magyarországon, aki csak oroszul és tatárul beszél

2018 tavaszán egy 40 perces interjút tettek közzé a YouTube-on egy Tanay Cholkhanov nevű orosz férfival. Az interjút Krausz Tamás ismert szélsőbaloldali történész és a már említett Csikós Sándor moderálta. Cholkanovot a kelet-ukrajnai szeparatista fegyveres erők harcosaként mutatták be, és a férfi „a nácibarát ukrán rezsim népirtó háborújáról” beszélt. Azt, hogy a katona hogyan került Magyarországra, azóta sem tudni, de lényegében ezután indult el a magyar nyelvű NewsFront.

Cholkanov úgy vett részt a szerkesztésében, hogy nem tudott magyarul és az oroszon és a tatáron kívül nem beszélt más nyelvet. A jelenleg 46 éves férfi egyébként egy politikai kalandornak is nevezhető a VSquare szerint. Vallási vezető (imám) volt Szentpéterváron, majd a Krímben tatár közéleti személyiségnek adta ki magát, Kelet-Ukrajnában pedig az oroszokkal rokonszenvező újságírónak és hadmérnökként is nevezték.

A fideszes média jobban teljesít

Hosszú elemzésében a VSquare megjegyzi azt is, hogy a magyar verzió a 11 nyelven olvasható NewsFront egyik legrosszabbul teljesítő oldalai közé tartozik. A honlap eléggé rapszodikusan megjelenő és nyelvtani hibáktól hemzsegő cikkeit havonta csak alig pár tízezren olvassák.

Az üzemeltetőit persze ez nem biztos, hogy zavarja. Ismerve a hazai viszonyokat, lehet, hogy már nincs is rá szükség, hiszen a magyar állami média készséges szócsőként szolgálja az orosz háborús propagandát – állapítja meg oknyomozó írásában a VSquare.https://media1.hu/2023/08/28/magyarok-newsfront-orosz-propaganda-titkosszolgalat/