F. Nagy Zsuzsáék- korábban már sikeresen akadályozták meg egy felsőzsolcai öntödei üzem kapacitásbővítését, illetve a hejőcsabai cementgyár újraindítását

Az eseményről beszámoló Északhirnök portál szerint a szlovén gyár képviselőit végül biztonsági őröknek kellett megóvniuk a népharagtól, mert a helyiek hangos káromkodások és beszólások közepette nyilvánították ki: nem akarnak a szomszédságukba olyan üzemet, ami veszélyezteti az egészségüket.

A fórumon a helyiekkel értett egyet Szilágyi László, a Miskolchoz közeli város független polgármestere is, aki hangsúlyozta: nem tudnak arról, hogy készült volna környezetvédelmi tanulmány a beruházásról, a szlovén fél pedig ígérete ellenére nem adott eddig részletes tájékoztatást a tervezett beruházásról.

A fórumon jelen volt F. Nagy Zsuzsanna, a miskolci Zöld Kapcsolat Környezetvédő Egyesület elnöke, aki lapunknak elmondta: több szempontból is aggályosnak tartják a beruházást. Ezek egyike, hogy az európai víz keretirányelv, illetve az eddigi vízügyi intézkedések alapján a terület, ahol a csarnok elhelyezkedik, egyfajta sérülékeny övezetnek számít, a beruházás pedig veszélyezteti a Sajó és a Hernád vízbázisát. Ráadásul a tervezett üzem helyszíne nem egy zöldmezős beruházás, hanem egy létező, félig üres üzemcsarnokot akarnak erre a célra átalakítani, amelynek egyik részében sajátos módon a Magyar Posta küldeményelosztó csarnoka, logisztikai bázisa működik. Az ott dolgozók már most félnek attól, milyen közvetlen hatással lesz rájuk, ha néhány méterre tőlük veszélyes anyagokat bontanak szét.

A környezetvédő szerint a szlovén cég képviselői nem álltak helyzetük magaslatán a fórumon, s miközben a közönség soraiból számos, a térségben élő kohómérnök, vegyész, üzemmérnök próbálta feltenni szakmai kérdéseit a technológiával kapcsolatban, a beruházók csak azt hangsúlyozták tények és érvek nélkül, hogy az üzem nem jelent majd veszélyt az itt élőkre,

és munkahelyeket is teremt. A kivetített képek és infografikák szerint sem vették elég komolyan a helyieket a szlovének, a helyszínválasztás indokához például annyit írtak, hogy Alsózsolca megfelelő adottságokkal rendelkezik, a projekt korai szakaszában pedig találkoztak az önkormányzat képviselőivel, s mivel a tervük fogadtatása pozitív volt, ezért döntöttek úgy, hogy ezt a helyszínt választják. Ezt a csütörtöki fórumon jelen lévő polgármester és az önkormányzati képviselők árnyalták, a városvezető szavai szerint köztük csak előzetes beszélgetésre került sor, de arról, hogy a beruházás végül zöld utat kapott, ők is csak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal határozatából értesültek.

A beruházók szerint egyébként az üzemben csak mechanikai ártalmatlanítása kerül sor, legfeljebb évenként maximum 10 ezer tonnányi mennyiségben, ami mindössze napi egy teherautónyi közúti forgalmat jelent majd. Az üzem termelőegységét egy rendkívül kezdetleges ábrával illusztrálták, amin csak dobozokat és hengereket lehet látni, egyfajta madártávtávlatból. F. Nagy Zsuzsanna szerint problémás, hogy a megyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya gyakorlatilag egy kalap alá sorolta az Alsózsolcára tervezett akkumulátor-bontó üzemet az épülő akkumulátor-gyárakkal, s elegendőnek tartotta egy előzetes hatástanulmány beadását a beruházótól, ahelyett hogy részletes, mindenre kiterjedő hatástanulmány elkészítését írta volna elő. Ez utóbbit mindenképp szeretnék kikényszeríteni a helyiek, ezért gyakorlatilag már a fórum után, az üzemcsarnok kapujában megalakították az Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesületet tizenhárom fővel, s egy nappal később, péntek délután szakmai egyeztetést tartottak a lehetséges jogi lépésekről a Zöld Arnótért Egyesület és a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület vezetőivel, szakértőivel. Ez utóbbi két szervezet korábban már sikeresen akadályozta meg egy felsőzsolcai öntödei üzem kapacitásbővítését, illetve a hejőcsabai cementgyár újraindítását, amiről lapunkban is többször írtunk.