Minimálbér-emelési tárgyalás a VKF ülésen: „nesze semmi…”

A MASZSZ időhúzás helyett érdemi tárgyalást sürget

Csalódtak a szakszervezetek: konkrét adatok híján érdemben szó sem eshetett az évközi minimálbér-emelés mértékéről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) mai – augusztus 30-ai – ülésén – közölte a megbeszélés után a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ időhúzás helyett érdemi egyeztetést sürget.

Üres kézzel távoztak a résztvevők a VKF Monitoring Bizottsága mai üléséről, mert a remélt minimálbér-emelési konkrétumok helyett, ahogy az a Gazdaságfejlesztési Minisztérium meghívójában is szerepelt, mindössze konzultáltak a felek a bérek alakulásáról – mondta az ülés után Zlati Róbert. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint ez az ülés legfeljebb beszélgetésre volt alkalmas, de sem az infláció várható alakulásáról, sem a GDP helyzetéről nem kaptak érdemi tájékoztatást az ülésen résztvevők, a munkavállalók, munkáltatók és vállalkozók képviselői.

A MASZSZ elnöke szerint a minimálbér-emelési tárgyalásokra is kijelölt bizottság mai találkozóján a munkavédelmi törvény tervezett – kedvezőtlen – módosításáról és a szakszervezetek számára végtelenül hátrányos tagdíjlevonási szabályozásban várható változásokról sem lehetett megtudni részleteket.  Ezen az ülésen az sem derült ki, hogy mit értett Orbán Viktor miniszterelnök a minapi kijelentésén, miszerint „a béremelkedés utoléri az inflációt”. Félő, hogy nem évközi minimálbér-emelésre, hanem az infláció letörésének következményére utalt. Arra, hogy ha csökken az infláció, akkor összébb zárul a bérek és a pénzromlás közötti olló. Ez igazságtalan megoldás lenne, hiszen az eddig elszenvedett reálbérveszteséget mindenképpen kompenzálni kell – szögezte le Zlati Róbert. Már csak azért is, mert az idei minimálbér megállapodáskor a tárgyaló felek – a kormány képviselője is – írásban rögzítették, ha szükséges, akkor évközben korrigálják a korábbi értéket. Márpedig a gazdasági mutatók eddigi ismerete és az elemzők inflációs előrejelzése alapján ennek meg kell történnie, mert ez nem csupán szándék, hanem kötelesség, tisztesség kérdése is – szögezte le az elnök.

A MASZSZ felesleges időhúzás helyett érdemi egyeztetést sürget.