Nem kapkodós emberek dolgoznak a Szíjjártó féle külügyben. Több mint egy hónapja várjuk
Tisztelt Sajtó!
A tavalyi mérlegadatok szerint, nem minden valósult meg azokból az elképzelésből melyek a miskolci  GS Yuasa miskolci üzeméhez kapcsolódtak volna. (létszám, eladások, gyártási profil (elektromos autó akkumulátor fejlesztések és gyártás. ) Információm szerint az üzemben hagyományos akkumulátor árusítása és szerelése folyik japán alkatrészekből.
Már régen üzemelni kellene a miskolci Adöksan Hungary Kft.-nek. A telephelyen nyoma sincs az életnek.
Tisztelettel
30 2600 871

Korábban írták

Megkezdte a termelést Miskolcon a GS Yuasa akkumulátor gyára

GS Yuasa januárban felavatott miskolci gyárában a mai napon kezdődött meg a termelés, ma kezdték el az akkumulátorok gyártását. A fontos esemény megünneplése során sajtótájékoztatót is tartottak, amelyen beszédet mondott Toshiyuki Nakagawa úr, a GS Yuasa pénzügyi igazgatója és igazgatótanácsának tagja, Hidero Takamizu úr Japán magyarországi nagykövetsége képviseletében, Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, és Alakszai Zoltán, Miskolc város jegyzője.

Toshiyuki Nakagawa, a GS Yuasa pénzügyi igazgatója és igazgatótanácsának tagja

Nakagawa igazgató úr röviden összefoglalta a GS Yuasa alapítása óta eltelt 100 év történetét a társaság szempontjából. A társaság alapításakor rádiós adóvevőkkel foglalkozott, és az 1960-as évektől kezdett ólom alapú akkumulátorok gyártásába. A gyár folyamatosan figyelemmel követi a fejlődést és a piaci igényeket, ezért nyitnak a lítium ion alapú akkumulátorok gyártása felé. A GS Yuasa 17 országban van jelen 37 gyáregységgel és az akkumulátorok világpiacán a második legnagyobb cég. A gépjármű akkumulátorok mellett számos egyéb elektronikai műszerek számára is gyártanak akkumulátorokat. Nagyon fontos a GS Yuasa számára a környezetvédelem, ezen belül a széndioxid kibocsátás csökkentése. A gyártó környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével tervezi meg a gyártósorokat, ez egy elengedhetetlen szempont a kutatás fejlesztés számára. A GS Yuasa az elsők között kezdett több mint 10 éve lítium ion akkumulátorok gyártásába. A miskolci a második lítium-ion akkugyártással foglalkozó gyáregység, ahol egyelőre a Japánban készülő cellák csomagba szerelése fog zajlani. Jelenleg a cég legfőbb piaca Japán, de Miskolcról az európai és a világpiac igényeit szeretnék kielégíteni. A következő 3 évben 500 millió dollár körüli összeget terveznek a lítium-ion akkumulátorok szegmensébe befektetni. A miskolci üzemnek a ma beindított része csak az első fázis, amit a jövőben további egységekkel terveznek bővíteni.

Hidero Takamizu Japán magyarországi nagykövetségének képviseletében

A pénzügyi igazgató a japán nagykövetség tanácsosának, Takamizu úrnak adta át a szót, aki elmondta, hogy a gyár megnyitásának időzítése nevezetes évfordulóra esik, mivel idén 150 éves a japán-magyar diplomácia kapcsolat. Megköszönte a Magyar Kormány és Miskolc segítségét, amit az új gyár megépítésében nyújtottak és felajánlotta a Japán Nagykövetség segítségét a továbbiakban is.

Alakszai Zoltán, Miskolc város jegyzője

Ezután Alakszai Zoltán Miskolc jegyzője mondta el, hogy Miskolc számára mennyire fontos a GS Yuasa új gyára, amely a város déli ipari parkjában kapott helyet, ahol több autóipari gyártó és szolgáltató cég is működik. Miskolc város közgyűlése alig másfél éve szavazta meg a GS Yuasa támogatását, így a gyár nagyon rövid idő alatt épülhetett meg és kezdhette meg a termelést.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere

Végül Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter köszönte meg a GS Yuasa képviselőinek, hogy Magyarországot és Miskolcot választották az új gyár megépítéséhez. Elmondta, hogy nagyon komoly versenyben nyerte el a beruházást az ország, mivel Németország és Csehország is jó esélyekkel indult. Magyarország a 98. helyen áll a világon a lakosság számát tekintve, azonban autóipari exportőrként a 18. helyen állunk. Magyarország számára különösen fontos, hogy autóipari beszállítóként lépést tartson a fejlődéssel, így elektromos autók akkumulátorait és egyéb alkatrészeit is nálunk gyártsák. Abban, hogy a multinacionális gyártók Magyarországot válasszák fontos szerepe van a kedvező magyar adórendszernek. A GS Yuasa 8,8 milliárd forintos beruházást hajtott végre Miskolcon, amivel első körben 51 új, kifejezetten magas hozzáadott értékű munkahelyet hoztak létre.

A gyártási folyamatba nem kaptak betekintést a sajtótájékoztatón részt vevő újságírók

A beruházáshoz a kormány 465 millió forinttal járult hozzá. A hasonló beruházások elnyeréséhez kiemelten fontos a szakképzett magyar munkaerő. A GS Yuasa a második legnagyobb vállalat a hagyományos ólom-savas akkumulátorok gyártásában, és Japánon kívül most először kezdenek lítium ion alapú akkumulátor gyártásba. Szijjártó kiemelten fontosnak tartja, hogy a Miskolcon gyártott akkumulátorok döntő többségét külföldön fogják értékesíteni, így Magyarország autóipari akkumulátor exportja tovább növekedhet, pedig már tavaly és idén is komoly növekedésen van túl.

A résztvevők ünnepélyesen átvágták a szalagot a termelés megkezdésének ünnepén