Pénzügyileg masszív ráfizetés, de a kormány szempontjai szerint tényleg siker az atlétika VB

Idegenforgalom: nem lett sokkal több vendég, legfeljebb többet költöttek

Az esemény után 35 000-esről 15 000-esre visszabontott atlétikai stadion 260 milliárd forintba került, a szervezés 70 milliárdba. Ezzel szemben a bevételi oldalon egymilliárd forint körüli jegybevételt, a külföldi vendégek nyolc és félmilliárdra becsült költéseit és a magyar vállalkozások által állítólag elkönyvelt hasznot is felírják a szervezők. Bár a számolásnál az összes erre az időszakra eső vendégéjszakát összeadták, nehéz becslést készíteni arról, hogy valójában hány olyan turista érkezett ebben az időszakban Budapestre, aki tényleg a VB miatt volt itt. A szervezők 50 000-re, Muszbek Mihály nagyjából 30 000-re becsüli a számukat, és úgy véli, az idegenforgalmi bevételeket nem feltétlenül dobta meg az esemény.

“Egy olyan időszakban lett ez az esemény, amikor egyébként is a magyar turizmus túlterhelt, alig alig maradt szállodai férőhely”, mondta a sportközgazdász. “Amiben megjelent a többlet az atlétika vb-re érkezőkön keresztül, az elsősorban az árkülönbség, hogy a minőségi szállodáinkat 15-20%-kal drágábban tudtuk értékesíteni.”

Befektetés egy még nagyobb presztízsrendezvénybe

Amikor arról beszélünk, hogy megérte-e Magyarországnak a rendezés a puszta a profit alapján a válasz egyértelműen nemleges. Ezt a kormányzati számítások úgy hidalják át, hogy a stadion és az azt övező infrastruktúra költségeit nem veszik figyelembe, csak a szervezés 70 milliárdos költségét, és ezzel szembe 130 milliárd forint állítólagos bevételt állítanak, ebből 60 milliárd forint az országimázs javulása. Minden gazdaságossági számítás azon alapszik, hogy a stadiont később ki lehet használni – lehetőleg egy másik nagy nemzetközi sporteseményre.

“Rengeteg nemzetközi és állami sportvezető, nemzetközi olimpiai bizottsági tag vett részt az eseményen, mindenhonnan nagyon pozitív visszajelzést kaptunk”, mondta Schmidt Ádám, az esemény kormánybiztosa. “Nagyon bízunk benne, hogy ha legközelebb olyan helyzetbe kerülnek ezek a döntéshozók, hogy esetleg egy olimpia helyszínéről kell dönteni, akkor mindannyiukból az fog elsődlegesen előjönni, hogy nagyon szívesen visszajönnének Budapestre.”