Skip to content

Ők az indiai nők, akik Magyarországra jöhetnek teherautó-sofőrnek

Ők az indiai nők, akik Magyarországra jöhetnek teherautó-sofőrnek

Ők az indiai nők, akik Magyarországra jöhetnek teherautó-sofőrnek: „Olyan lehetőséget kaptam, amiről sokan csak álmodnak”

 

GAZDASÁG

Egy civil szervezet segítségével hat hónapos képzés kaptak Indiában, de még Európában is várnak rájuk kihívások.

A 28 éves Deepali Parmar pszichológusnak tanult az indiai Gudzsarát állam legnagyobb városában, Ahmadábádban, vezetni pedig azért kezdett, hogy valamiből megéljen tanulmányai alatt. Ami az elején pénzkereseti lehetőségnek tűnt, hamar a szenvedélyévé vált: egy idő után már nemcsak személyautókat, hanem iskolabuszt és mentőt is vezetett.

Deepali néhány hónap múlva már a magyar utakon fogja kamatoztatni tehetségét, egyike ugyanis azoknak a nőknek, akik egy indiai civil szervezet és a Baton Transport Hungary, a dán Baton Transport szállítmányozási cég leányvállalata segítségével teherautó-sofőrként dolgoznak majd Magyarországon.

A kezdeményezésről korábban a hvg.hu is írt: az indiai nők a munkájukért havi 1800 eurót (kb. 680 ezer forint) keresnének, annyit, amennyit átlagosan a magyar teherautó-sofőrök is. Ezért heti öt napot, napi 15 órát kellene dolgozniuk, ebből naponta kétszer négy és fél órát vezetniük.

A nőknek a jelentkezéshez általános iskolai végzettségre és angoltudásra van szükségük. A jelölteknek kétéves szerződés ajánlanak, amely később meghosszabbítható lesz.

Times of India most több olyan nőt is megszólaltatott, akiket kiválasztottak a programba. Mint kiderült, első körben hatan kaptak arra lehetőséget, hogy részt vegyenek a hat hónapos képzésen, és bár személyautót már mindannyian vezettek, a nagyobb járművek egészen más kihívást tartogattak számukra.

„A kormány mögött ülve szabadságot és erőt érzek” – mondta Deepali, aki a férjét és családját hagyja Indiában az európai munka reményében, és eltartott egy ideig, mire sikerült őket meggyőznie.A programban jelenleg vele együtt hat, 20 és 30 év közötti nő vesz részt. Van köztük gyermekét egyedül nevelő édesanya, és olyan is, aki azért kezdett el vezetni, hogy férje halála után eltartsa két gyermekét.

A 20 éves Gulnaz Pathan az édesapjával él.

„Tizedikes koromban anyagi okok miatt ott kellett hagynom az iskolát, de tudtam, hogy valamilyen szakmát kell tanulnom, hogy segítsek a családomon, ezért tanultam meg autót vezetni. Azt azonban soha nem gondoltam volna, hogy valaha is Európában fogok dolgozni” – mondta.

„Nem volt egyszerű, de tudtam, hogy olyan lehetőséget kaptam, amiről sokan csak álmodnak, és a családomat is támogathatom majd” – tette hozzá.

Kirti Joshi, a nőket kiképző Janvikas nevű civil szervezet vezetője elmondása szerint a hat hónapos kemény kiképzésnek nemcsak a vezetés, hanem az angoltanulás és személyiségfejlesztés is a része volt.„Csodálatos volt látni, amikor az interjú végén az európai cég azt mondta, megfeleltek” – mesélte.

Következő lépésként a sikeres jelentkezők Delhiben sajátítják majd el közútbiztonsági alapokat szeptemberben, ezután érkeznek majd Magyarországra, ahol újabb kihívás vár rájuk: meg kell tanulniuk a jobboldali közlekedést is.

A nők azután, hogy tartózkodási engedélyt kapnak Magyarországon, a családjukat is áthozhatnák. Amennyiben a program sikeresnek bizonyul, a dán cég akár 800 indiai nőt is felvenne a következő öt évben.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.12 Comments

 1. Névtelen
  2023.08.29. 07:11

  Orbán rokonok

  5
  1
  • Névtelen
   2023.08.30. 14:53

   Mi a rinya trágya? Elvették a munkádat, nagysegges asszony? 😛

 2. Névtelen
  2023.08.29. 07:18

  Nem is tudom, egy miniszterelnököt már küldtek, az nem vált be

  4
  1
 3. Névtelen
  2023.08.29. 07:19

  “A nők azután, hogy tartózkodási engedélyt kapnak Magyarországon, a családjukat is áthozhatnák.”
  Szóval Viktor már megint hazudott, az aksigyárakban dolgozó kelet-ázsiaiak is hozhatják a családot…

  5
  1
 4. Névtelen
  2023.08.29. 07:20

  Magyar kamionos menjen a rothadó nyugatra melózni, Magyarországra meg jöjjenek a Távol-Keletiek. Csókolom, ez itt már a Soros-Terv, vagy csak megint átverték a tyúkagyú mimagyarokat?

  5
  1
 5. Névtelen
  2023.08.29. 07:21

  áblákat sem ismerik 🙂 Tapasztalat angliából. Erősebb kutya b..zik elv megy náluk. Auto átnézése azt jelenti a duda és rádió ellenőrzése. Jobb kéz szabály ismerete hiányzik, angliába nem probléma mert minden kereszteződés tisztázva van utjelekkel. tachográf ismerete nulla. Télen azaz 2cm hó esetén kollégám fogta fejét hogy fog igy vezetni.

  3
  1
 6. Névtelen
  2023.08.29. 07:22

  Attól, hogy Indiában atomfegyverre és a Holdraszállásra basszák el a pénzt, az ország nagy része iszonyatos nyomorban él. Pont mint nálunk (Modi miniszterelnök Orbán indiai verziója, szélsőséges nacionalista, populista, erőszakos, illiberális seggfej) a tömegek élnek nyomorban, de persztízsberuházásokra basszák el a pénzt.

  4
  1
 7. Névtelen
  2023.08.29. 07:22

  trottyos nem nyugszik, mig a fajtájával nem tölti fel az országot…

  4
  1
  • Névtelen
   2023.08.29. 15:30

   Bezzeg a nemes szemlőhegyi Öszödi Böszme megmondta, hogy “nemcsak be kell engednünk őket, de szükségünk is van messziről jött emberekre”… 🙂
   De hát az nem is indiai! A fajtáját meg inkább ne emlegessük… 😛

   1
   1
 8. Névtelen
  2023.08.29. 07:36

  A végén kiderül, hogy Farkas Flóri mégsem bugázta el a lóvét,hanem megcsinálta a “Híd a munka világába,,programot! Igaz,nem a helyieknek,de ezt már ki nézi!

  3
  1
  • Névtelen
   2023.08.29. 15:35

   A végén kiderül, hogy a kormánydöntögetésre és a fellazításra szánt dollármilliókat ellopták, a választás taknyoncsúszó bukta volt a ballibbant hordának, viszont a Böszme kinyilatkozta, hogy kellenek neki a “messziről jött emberek”. Nilván nem ingyen… 🙂

   1
   1
 9. Névtelen
  2023.08.29. 10:03

  A népesség csökkenése mindig is növeli az életszínvonalat. A zsidók házait államilag kiutalták, a németek földjeit elosztogatták. 2010 óra egymillió ember hagyta el az országot, az ő munkahelyük, lakásuk, ülőhelyük a villamoson mind szabad lett, jöhetnek az erdélyiek, a szerbek, az ukránok. Nincsenek gyerekek, kihalnak a magyarok. Nem baj jöjjenek a kínai “és egyéb vendégek” korlátozott számú százezrei.

  2
  1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük