Miskolc. Így zárták az idei nyarat a szállodák

Bágyi Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara idegenforgalmi és vendéglátóipari osztályának elnöke elmondta, nyáron nem volt hiány vendégekből a szálláshelyeken a régióban.

– Az év eleji hatalmas energiaköltség változás miatt sokan annyira megijedtek, hogy ideiglenes bezárásra kényszerültek. A nyári szezon számtalan hűtőberendezés üzemeltetésével jár, ami óriási költséget okoz: mennek a hűtőkamrák, mélyhűtők, klímák, ventilátorok. A tapasztalat azonban az, hogy a szálláshelyek ezen a nyáron is hozták a tavalyi mutatószámokat, sőt, voltak olyanok is, akik meg is fejelték azokat. A bevétel tekintetében ez azonban csalóka, mert a háborús helyzet és az euró ingadozása miatt a nyersanyagárak jelentősen emelkedtek, ami miatt a bevételt felemésztették a költségek. A szobának és az ételeknek az árait nem tudták ugyanolyan mértékben emelni, ahogy az indokolt lenne. Gondoljunk csak bele, hogy egy család nem fogja tudni kifizetni a dupláját egy ünnepi vacsorának a már megszokott helyükön, pedig az étterem így tudna rentábilis lenni – magyarázta az elnök, majd hozzátette, a korábbiakban is kellettek a tartalékok, a covid után, hogy talpon tudjanak maradni a turisztikai és vendéglátóipari egységek.

Az utolsó napokban foglalnak

– A nyár arról szól, hogy pihenjenek az emberek, ezért bizakodóak voltunk, hogy bőven lesznek foglalások a régiónkban. Aggodalomra ad okot azonban, hogy míg a korábbiakban legalább egy hónapra az érkezési dátum előtt már jelentős foglaltság volt tapasztalható, most az érkezés előtt csak az utolsó napokban foglalnak szállást a vendégek. A hotelekben azonban nem tud rentábilis lenni az üzemeltetés, ha csak alacsony kihasználtsággal működnek. Ráadásul érezhető a SZÉP Kártya felhasználhatóságának változása, mert sokan költik az azon kapott összeget élelmiszerre a pihenés helyett. Keressük a kiutat, hogy kitörési pontokat találjunk újra és újra, így most is ez a legnagyobb kihívásunk és feladatunk – mondta Bágyi Péter. boon.hu