Lerobbant a csöcsrázó ma reggel a Miskolc-Ózd vonalon

A Miskolcról Ózdra 4:41-kor elindult személyvonat (5410) Bánrévénél meghibásodott, nem közlekedik tovább. Utasai a következő, Bánrévéről 6:45-kor Ózdra továbbinduló személyvonattal (5420) utazhatnak.

Az Ózdról Miskolcra 6:08-kor induló személyvonat (5417) nem közlekedik. Utasai a vasútállomásról 6:02-kor valamint 6:32-kor Miskolcra induló Volánbusz járatokkal utazhatnak (3770/828, 3770/850) utazhatnak, melyen a vasúti jegyek és bérletek érvényesek. A busz megállóinak pontos helye az alábbi linkről érhető el:

utas.hu

Karcag környékén „Pattinkának” hívják, a kis tömeg és az egyenetlen sínszakaszok miatti bólintó mozgás miatt. A Vác–Balassagyarmat-vasútvonalon közlekedő ilyen vonatot „Kis piros”-nak, néhol „Csángónak” becézik. Észak-Alföldön helyenként, és a Dunántúlon Piroskának is nevezik, a Kis Piros mellett. Békés megyében Vésztőn és Mezőhegyesen Zsuzsinak is becézik. Gúnynevei is vannak: „Bűzmot, Buzenka, Buzenyka” (az utóbbi kettő a Studenka szóból ered). Hívják vonatpótló vonatnak is jelezve, hogy a vasútnál talán a legalacsonyabb presztízsű jármű. Szabolcsban sokan Bözsinek, vagy „Dj BZ”-nek is nevezik, utóbbit jellegzetesen kattogó hangja miatt. A Balaton északi partján elterjedt neve a „Tégla”, utalva a formájára és színére.

Egyéb elnevezései: Mezei villamos, mezei metró, csöcsrázó, majomringató, Sütöde, Nepál Express, mogyorótörő, Bozót Express, fapados, kávédaráló, tótvonat, Skodavonat, dzsingala, Sárréti Sompolygó (szintén Békés megye), kockakerekű, Kis Jaszi. A sorozathoz gyártott BDzx poggyász-mellékkocsit a börtönbézé becenevet kapta a poggyásztér rácsos kialakítása miatt. A széria átszámozásakor a 117-es sorszámot kapta, innen kapta a német sorozatról a Medicopter nevet. A színére és az alakjára utaló beceneve még az „Almáslád