Ternyák Csaba egri érsek a Miskolc Városi Szabadidőközpont – Generali Arénában köszöntötte a lelkipásztorokat, pedagógusokat

Tanévnyitó ünnepséget tartottak az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények lelkipásztorai, pedagógusai számára a Miskolc Városi Szabadidőközpont – Generali Arénában augusztus 23-án – adta hírül az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem.

Mint írják, a megjelenteket Lóczi Tamás, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke köszöntötte, Ferenc pápa tanítását állítva iránymutatásul az iskolai életre.

Úgy kell nevelni a szellemet, hogy fokozódjon benne a képesség a csodálatra, a lényeglátásra, a szemlélődésre, az önálló ítéletalkotásra, tovább a vallási, erkölcsi és szociális érzék kifejlesztésére.

Az egri egyetem beszámolójából az is kiderül, hogy prédikációjában Ternyák Csaba egri érsek örömét fejezte ki, hogy zsúfolásig megtelt a stadion és közösen kérik a Szentlélek segítségét a következő tanévre. Jézus példabeszédei közül a szőlősgazda elbeszéléséről szólt az evangélium. A szőlősgazda reggel, délben és délután is felfogadott téren ácsorgó embereket a szőlőjébe. A tanítás arról szól, hogy mindannyian ugyanabban a jutalomban részesülnek, függetlenül attól, hogy mennyi időt dolgoztak a szőlőben. Isten igazságossága más, mint a miénk. A szőlő bennünket jelképez. Ha valaki csak az utolsó órában kezd el saját lelkével foglalkozni és Isten felé fordulni, ugyanúgy örök életet kap. A lényeg, hogy elinduljunk Isten felé. Ő képes együtt érezni mindannyiunkkal és erőt ad, nyitottá teszi a szemünket, fülünket és a lelkünket arra, hogy egymás felé szeretettel forduljunk. Legyünk érzékenyek egymás problémáira, nehézségeire! – zárta gondolatait a főpásztor.

A szentmise után Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek „Krisztus a jövőnk” címmel elemezte a történelem különböző időszakainak társadalmi folyamatait, változásait és rámutatott, hogy csak a hittel adott válaszok teszik teljessé az embert. A technika folyamatosan fejlődik, különböző ideológiák váltják egymást, a remény azonban az ókorban, a jelenben és a jövőben is Jézus Krisztus feltámadására, az örök élet ígéretére épül, írták.

Ha hiszünk ebben, nem lesz értelmetlen a szenvedés, könnyebben el tudjuk viselni a mindennapi gondokat, mert tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül. Isten velünk van és csak vele, általa kapjuk meg az örök élet jutalmát.

Aczél Petra retorika és kommunikáció kutató arról beszélt, hogy a technológia hatalmában élünk. Átlagosan 2617-szer nyúlnak az emberek az okostelefonhoz egyetlen nap alatt. A klímaváltozás kérdése, a robotok és a mesterséges intelligencia széleskörű elterjedése, a demográfiai problémák nemcsak a felnőttek, hanem a fiatal generáció jól létére is hatással van. Felhívta a figyelmet arra, hogy túl sok lényegtelen információ között élünk, nem tudunk szelektálni és félünk a csendtől. A sok zaj miatt nő a stressz, megjelenik az alvászavar, motiválatlanság, megszűnik a bizalom és a valóságos kapcsolat az emberek között. Arra biztatta a pedagógusokat, hogy a csendet teremtsék meg saját magukban és a tanteremben is és a jövő legfontosabb készségeit adják át a diákoknak: a személyes kommunikáció megteremtésének képességét, a társas intelligenciát, a változások szeretetét, az udvariasság és a kötődés képességét, valamint hogy hálásak tudjanak lenni egymásnak és egymásért. Mindezt pedig elsősorban példaadással tehetik meg, hiszen a személyes példának óriási szerepe van az oktatásban, nevelésben – derül ki az egri egyetem közleményéből.

Az előadásokat követően a példaadó hitéleti és szakmai munka elismeréseként Ternyák érsek Szent Gellért-díj kitüntetést adományozott az egyházmegye több pedagógusának.

A Szent Gellért-díj idei kitüntetettjei:

Arany fokozatú elismerésben részesült (abc sorrendben):

Fábrikné Király Klára igazgató (Sátoraljaújhely; Árpád-házi Szent Margit Katolikus Általános Iskola és Óvoda)

Hadzsi Emőke igazgatóhelyettes (Gyöngyössolymos; Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)

Dr. Kocsisné Horti Mónika pedagógus (Jászfényszaru; IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)

Kocska Ágnes igazgató (Ózd; II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda)

Kovács Miklós Istvánné igazgató (Karcag; Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda)

Szabó Zsófia igazgató (Sajólád; Fráter György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)

Ezüst fokozatú elismerésben részesült (abc sorrendben):

Bárdosné Somogyi Erzsébet pedagógus (Bánréve; Szent Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda)

Farkas László pedagógus (Eger; Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola)

Gecsőné Csőri Edina gazdasági vezető (Hernádkak; Mátyás Király Katolikus Általános Iskola és Óvoda)

Géczi Zsoltné igazgatóhelyettes (Gyöngyös; II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola)

Kormosné Szabolcsi Brigitta (Balaton; Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Kovács Ádám (Eger; Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum)

Szabó-Bálint Katalin (Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium)

Szabó László (Miskolc; Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda)

A díjátadás után a főpásztor  igazgatói megbízói oklevelet adott át 10 intézményvezetőnek. Idén két iskolával, a Miskolci Bársony János Római Katolikus Általános Iskola és a Szögligeti Assisi Szent Ferenc Katolikus Általános Iskolával bővült az egyházmegye intézményinek száma, így jelenleg mintegy 100 feladat ellátási helyen 57 köznevelési intézmény működik az Egri Főegyházmegye fenntartásában. A program végén Ternyák Csaba egri érsek ünnepélyesen megnyitotta a 2023-2024-es tanévet.

Az eseményt élőben közvetítette a Szent István Televízió Youtube-csatornáján.