Gigaerőmű épülhet fel Tiszaújvárosban

A tervek szerint az MVM Tiszai Erőmű tiszaújvárosi bázisán két, egyenként maximum 500 megawatt teljesítményű, az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén pedig egy legfeljebb 650 megawatt teljesítményű blokk épül.

A szándékok szerint a fejlesztésekben a környezetvédelmi előírásoknak teljeskörűen eleget téve, ésszerűen hasznosulhatnak a már meglévő infrastruktúrák. Így például a tiszaújvárosi építkezés barnamezős beruházásban, egy működésből korábban kivont, olaj-földgáz tüzelésű erőmű telephelyén valósul meg.

A leállított erőmű területe Tiszaújvárosban

A kivitelezés a közbeszerzési eljárások sikeres és eredményes lezárása után kezdődhet meg, a munkálatok időigénye várhatóan 3-3,5 év. A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5200, míg a mátrai 3800 gigawattóra villamos energiát termelhet majd.

Élénk a nemzetközi érdeklődés

Mint a Boon.hu megtudta, a közbeszerzéseket árlehajtó hatású verseny ígéretét hordozó, élénk nemzetközi érdeklődés fogadta. A felhívások anyagait projektenként több mint harminc érdeklődő töltötte le. A hiánypótlási felhívásokra érkezett válaszok feldolgozását követően a visontai és a tiszaújvárosi helyszín esetében egyaránt hat-hat jelentkező jutott tovább a most megkezdődő ajánlati szakaszba. A nyugat-európai bázisú világvállalatok mellett egyiptomi, görög, kínai, valamint török cégeket is magukba foglaló konzorciumok tételes listáját az MVM Csoport teszi közzé.