Skip to content

A miskolci zsidó múzeum baráti köre. Hogyan számoljuk ki, borús időben a Sábbátot, amikor nem látni a csillagokat?

A miskolci zsidó múzeum baráti köre. Hogyan számoljuk ki, borús időben a Sábbátot, amikor nem látni a csillagokat?

Markovics Zsolt főrabbi vendége lesz Juhász Ferenc atya, esperes – folytatódik a zsidó múzeum baráti körének rendezvény sorozata

Vége a nyári szünetnek. Folytatódik a miskolci zsidó múzeum baráti körének a rendezvénysorozata. Legközelebb 2023.augusztus 29.-én kedden délután öt órakor találkozunk és egy sokak által feszegetett kérdést járunk körbe. Nem is gondolnánk, hogy ebből mennyi újabb érdekesség kerekedik ki a történelmi egyházak szokás rendjében.

A zsidóságnak a biblia szerint a hetedik nap a szombat, amikorra a Teremtő megalkotta a világot. Percre pontos a Sábbát bejövetele már pénteken esténként. Hogyan számoljuk ki, borús időben amikor nem látni a csillagokat. S adódik a kérdés, hogy ahány történelmi egyház annyiféle az a bizonyos világ teremtését követő pihenőnap. Általában ez péntektől vasárnapig terjed. A kereszténység számára ez a vasárnapot.

Bizonyára az is érdekes, hogy a hetedik napnak milyen szabályai törvényei vannak, s ezek vallásonként miként változnak. A teljesebb világlátás kedvéért Markovics Zsolt miskolci főrabbi vendége   lesz Juhász Ferenc atya ,  pápai káplán, főszékesegyházi kanonok, esperes, főszentszéki bíró, pasztorális helynök.

 

Az előadás ingyenes, a múzeum & a zsinagóga megtekintése 1.000 forintos belépővel lehetséges. Miskolc, Déryné utca 20.

Korábban írtuk

Danolt a miskolci főrabbi

Danolt a miskolci főrabbi

A zsidó dallamvilágról szóló demonstrációs előadással folytatódott a Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont baráti körének programsorozata 2023. május 16-án délután, a Miskolci Zsidó Hitközség közösségi terében. A jó hangulatú találkozón Markovics Zsolt miskolci főrabbi énekelt és adott elő a Klezmer Miskolc Band kíséretével. Elhangzott zsidó lakodalmas dallam, imarészletek és világhírű izraeli dal is, amely 1973-ban megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált.

 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



4 Comments

  1. Névtelen
    2023.08.23. 16:06

    Mi közük van a Jehova és a Lucifer égő jeruzsálemes bibliájához, vagy az ég csillagaihoz, melyek leírására egyáltalán nem hasonlítanak sem külsőben, sem belsőben? Történelmet kellett írniuk maguknak a többi jelével együtt a Pszichografológiának, egykori népek holt tengeri tekercsei alapján. Másik dolog, hogy minden vallás áldozott. Lehet, hogy megnyerték maguknak szabad vallásgyakorlatukhoz, mint soha nem volt népek a világot, s büntetik azokat, akik igazat mondanak, de én voltam a nagy közös áldozata az ébredő vallási játszótereknek, amik a történelmi egyházakat jelentették, mint állandó apokalipszis végrehajtóit.

  2. Névtelen
    2023.08.23. 18:42

    A Minap lehozhatná rendszeresen,hogy ehhez tudjanak igazodni a Számozott utcákban és Lyukóban élő hívek.

  3. Névtelen
    2023.08.24. 17:34

    Szántó István jegyzete.

    1
    1
    • Névtelen
      2023.08.24. 18:52

      A vén ganéj duguljon már el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük