Hiába blokkolták a pornót, ezerszer kerestek rá a kölni érsekség gépeiről egy hónap alatt

Pornóoldalakat próbáltak böngészni a kölni érsekség papjai és munkatársai, annak ellenére, hogy a látogatásuk az érsekség gépein szigorúan tilos – közölte Rainer Maria Woekli bíboros, kölni érsek. A német média szerint teljes egy hónapon át tesztelték a kölni érsekség informatikai rendszereinek biztonságát: ezalatt mintegy ezerszer regisztráltak olyan próbálkozást, ami tiltott oldalak megtekintésére irányult.

A Kölner Stadt-Anzeiger című újság beszámolója szerint a tizenöt azonosított elkövető között legalább egy magas rangú egyházi személy van.

Az érsekség közölte, hogy az információkat a rendszerbiztonsági vizsgálat ideje alatt gyűjtötték össze, vagyis éppen amikor azt próbálták kideríteni, hogy a rendszer sikeresen blokkolja-e a „kockázatot jelentő” oldalakhoz való hozzáférést.

A bíboros közölte, hogy vizsgálatot rendelt el, és eljárást indít a felelősökkel szemben.

Az érsekség számítógépein éppen úgy szigorúan tilos pornográfiát nézni, mint ahogy kábítószerrel és erőszakkal kapcsolatos internetes tartalmakat. A tavaly május és június között végzett tesztek azonban nem kifejezetten a személyzet vagy a papság viselkedésének vizsgálatára irányultak.

Guido Assmann, kölni főpásztor azt mondta, hogy nagyon is tudatában voltak a problémának, de örül, hogy a biztonsági rendszerek hatékonyaknak bizonyultak.

Júniusban a rendőrség razziát tartott az érsekség ingatlanjaiban a kölni bíboros elleni nyomozás keretében. A bíborost azzal vádolják, hogy hamisan tanúskodott a gyermekjótékonysági szervezetet vezető Winfried Pilz atya által elkövetett visszaélések ügyében. A bűncselekményben érintett atya már 2019-ben halt meg.

A bíboros tavaly felajánlotta lemondását a pápának, a Vatikán azonban még nem döntött, hogy elfogadja-e.