Miskolc. (Hogy) A Szent István tér kiterjesztésével az Avas felé egy igazi főteret lehessen kialakítani

Augusztus 14. és 18. között tilos gépjárművel közlekedni Miskolcon a Meggyesalja utcában a Reményi Ede és Rácz György utcák közötti szakaszon, mert a helyszínen betonozási munkát végeznek. A kivitelező a munkavégzés idejére a lakosság megértését és türelmét kéri.

A betonázási munka része a tavaly megkezdődött és idén év végéig tartó projektnek, amelynek keretében megépítik a Dayka Gábor utca meghosszabbítását a Meggyesalja utcáig. Ez a projekt, amelyet a közvélekedés egyszerűen Dayka-átkötésként ismer.

Milliárdos projekt

Mint a Boon.hu több alkalommal is foglalkozott vele, a Dayka-átkötés terve évekkel ezelőttre nyúlik vissza, és szorosan összefügg a mindenkori önkormányzatok azon törekvésével, hogy a Szent István tér kiterjesztésével az Avas felé egy igazi főteret lehessen kialakítani. Ehhez azonban az átmenő gépjárműforgalmat el kell terelni valamerre, hogy a terület tehermentesüljön.

Erre találták ki a Dayka-átkötést, azaz a belvárost Diósgyőr felől lezáró, az északi tehermentesítő útból kiinduló Dayka Gábor utca meghosszabbítását egészen a Meggyesalja utcáig. A tervezők szerint ez arra lesz jó, hogy a forgalmat, még mielőtt beérne a közvetlen belvárosba, áttereljék a városrész északi oldalára. Ezzel valósulna meg a tehermentesítés.   

A Dayka-átkötés megépítése egy 1,8 milliárd forintos projekt keretében kezdődhetett el tavaly tavasszal.