Uj Péter: De szép jachtunk van, Pista!

Uj Péter: De szép jachtunk van, Pista!

A rendszer legfontosabb működtetői természetesen komoly juttatásokat kapnak, például használhatják a birodalom tulajdonába kerülő mindenféle eszközöket, akár az igazi milliárdosok életét élhetik, vagyis azt az életet imitálhatják, kapnak belőle egy-egy darabot, évente néhány napnyit.

Ezt a rendszert kitalálni sem nagyon kellett, van működő modell: a baráti Oroszország államputyinista félprivitát kleptokollektivizmusa pont ilyen. Oligarchái nem igazi oligarchák, inkább csak strómanok. A politikai elit pedig a sajátjaként kezeli néha a gazdag üzletembernek álcázott strómanok jachtjait, repülőit, villáit, bankszámláit.

Aki képes néhány alapvető aritmetikai műveletet elvégezni, esetleg még a százalékszámítással is tisztában van, gyorsan kimatekozhatja, hogy ezekben a „Mészáros” vagy „Szíjj” vagy éppen „Tiborcz” gúnyneveken emlegetett cégbirodalmakbanvalójában minden fillér tőlünk van.Már állami tendereken (persze: EU-pénzeken) hizlalt vállalkozásokkal vásároltak meg állami (jegybanki) hitelprogramból kölcsönző, megintcsak kicsorgatott állami pénzből fölvásárolt bank révén cégeket, amiket újabb állami tendereken hizlaltak, direkt támogatásokkal és megrendelésekkel, akár magától az államtól, akár az irdatlan cégcsoport valamilyen más, szintén jellegét veszítő, átcsorgatott állami pénzekből táplált cégétől, aztán újabb tevékenységekhez újabb támogatás, újabb hitel, újabb megrendelés, és így tovább, amire jacht lesz a folyamat végén, már több száz vagy több ezer alkalommal került állami pénz vagy már korábban már több lépcsőben magánosított állami pénz a kasszába.

Ha a matekot végigcsináljuk, akkor az is kiderül, hogy hiába szoktak „kormányközeli üzletembereket”, „vállalkozásokat” emlegetni, itt valójában nincs semmilyen üzlet, pláne vállalkozás. Itt valójában senki nem termel semmit. Csak húzza ki a pénzt azoktól, akik tényleg termelnek.

Sima tolvajlás.

Na, ezért nem jó például, ha sokan értik a matematikát.