Itt a protonakkumulátor, és szinte mindenben jobb, mint amiket most használunk

Nem csak megfizethetőbb, de biztonságosabb és környezetbarátabb is az ausztrál RMIT Egyetem kutatói által készített protonakkumulátor, amely idővel a jelenleg használatos lítium-ion telepek helyébe is léphet.

Napjainkban az akkumulátorok már csaknem mindenhol jelen vannak – és az elektromos autók terjedése miatt is a figyelem középpontjába kerültek az elmúlt években. Az elterjedt lítium-ionok környezeti hatása azonban problémás: már az előállítása is komoly környezeti terhelést jelent, ahogyan az elhasználódásuk utáni ártalmatlanítás is.

Az ausztrál RMIT Egyetem munkatársai által kifejlesztett új, úgynevezett „protonakkumulátor” azonban áttörést hozhat az energiatároló telepek terén, és gyakorlatilag minden téren bevethető lehet – az akkumulátoros eszközöktől az elektromos járművekig –, megszabadítva az emberiséget az ártalmatlanítás környezeti problémáitól is.

Mint az a Journal of Power Sources folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, az akkumulátor egy szén elektródát alkalmaz a szétválasztott vízből származó hidrogén tárolására – gyakorlatilag úgy működik, mint egy hidrogén üzemanyagcella.

A prototípus továbbfejlesztésére egy kétéves kutatási együttműködést is indítanak egy olasz autóipari beszállítóval.

A protonakkumulátornak több előnye is van: egyfelől biztonságos, és az élettartama végén minden benne lévő alkatrész és anyag újból felhasználható, újrahasznosítható.

A telepnek ráadásul eleve nincs szüksége sok komponensre: főleg szénből áll, mely bőségesen rendelkezésre áll gyakorlatilag minden országban. A protonakkumulátort már sikeresen ki is próbálták, néhány kis ventillátort és egy lámpát perceken keresztül képes volt működtetni – a jövőre nézve pedig jó hír lehet, hogy a jelek szerint a rendkívül gyors töltést is támogatja.

Az akkumulátor fejlesztői, Shahin Heidari (balra) és Seyed Niya (jobbra), amint a proton akkumulátort tesztelik.
© RMIT University

A kutatók szerint – írja az Interesting Engineering – az akkumulátor energiahatékonysága már megközelíti a jelenleg elterjedt lítium-ion telepekét.

Ebből kiindulva, néhány éven belül jelentős áttörés jöhet az akkumulátorpiacon – ez pedig az elektromos autózás szempontjából is igen jó hír, ugyanis ez a telep kifejezetten megfizethető is lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.