Miskolcon 11 földrajztanárt képeznek, Nyíregyházán és a Pázmányon semmilyen természettudományos tanárképzés nem lesz az évfolyamon

A természettudományos tárgyak a legkevésbé népszerűek mindenhol, a kormány pedig úgy dicsekszik a pedagógusnak jelentkezők számának növekedésével, hogy azt főleg az óvodai- és gyógypedagógusok teszik ki, a közoktatás pedig aligha kap utánpótlást.

Az ELTÉ-n mindössze öt hallgatót vettek fel kémiatanár szakra bármilyen más párosításban, más egyetemen pedig egyetlen kémiatanárt sem képeznek – számolta össze a felvi.hu alapján a Népszava.A lap azt írja, az osztatlan tanári képzésre felvett 1550 fő többsége angol, magyar és történelem szakra jelentkezett, a természettudományos tárgyak pedig a rangsor legvégére kerültek.

Az ELTE Tanárképző központjában biológiát 42-en, matematikát 41-en, fizikát 12-en, kémiát pedig 5-en választottak bármilyen szakpárosításban. A Debreceni Egyetemen egyetlen angol-biológia szakos hallgató van, kémiát és fizikát senki nem választott. Szegeden angol-biológia szakon 3, angol-földrajzon 2, magyar-matek szakon 1 ember tanulhat, kémiatanári képzést nem is hirdettek. Pécsett lesz 8 biológiatanár valamilyen párosításban, fizikát és kémiát tanítani még csak nem is jelentkezett senki. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen 2-2 matek- és biológia-, Miskolcon 11 földrajztanárt képeznek, Nyíregyházán és a Pázmányon semmilyen természettudományos tanárképzés nem lesz az évfolyamon.

A Népszava hozzátette: bár a kormány dicsekszik azzal, hogy a tavalyi 7,3 ezer helyett idén 10,5 ezer ember jelentkezett pedagógusképzésre, a növekedés döntő részét az ebbe a skatulyába tartozó óvodapedagógusok és gyógypedagógusok tették ki – osztatlan tanári képzésre alig százzal vettek fel több embert.