„Ha nagyon rossz leszel, bedugunk az autóba, leviszünk Borsodba, kiteszünk, és éld túl”

„Ha nagyon rossz leszel, bedugunk az autóba, leviszünk Borsodba, kiteszünk, és éld túl” – beszélgetés a Sorsod Borsod krimi írójával, Bánhidi Lillával

Majd húszévnyi média karriert hagyott ott Bánhidi Lilla, hogy a gyermekkori álmát megvalósítsa, és mások történetei helyett a saját maga által kitaláltat kezdje írni. Az eredetileg a hajléktalanellátásban szociális munkásként tevékenykedő, később leginkább riporterként és műsorvezetőként ismertté váló író mindkét területről jócskán merített első krimijében. A Sorsod Borsod című regionális krimije igazi izgalmakat kínál a műfaj szerelmeseinek.

Anyamagazin: Miért pont krimi lett a választott műfajod?

Bánhidi Lilla: Amikor a Prae Kiadó kiírta a pályázatát, úgy éreztem, hogy ez egy olyan lehetőség, amivel nekem élnem kell, és egy olyan dolgot tudok felépíteni, amit pályázat nélkül is szeretnék megcsinálni. Ez csak megadta a kezdőlökést. A regionális krimik engem lenyűgöztek, amikor Németországban tanultam, akkor kerültem kapcsolatba ezekkel a típusú könyvekkel.

krimi, regény, olvasás, írónő, borsod
Kép: Bánhidi Lilla

Anyamagazin: Ez az első írásod?

B. Lilla: Az első nagyobb lélegzetvételű, igen. Kisebb novelláim, rövidebb prózáim már voltak, néhány meg is jelent.

Anyamagazin: Van különbség nő és férfi között a krimiolvasás vagy annak megírása tekintetében?

B. Lilla: Ugyanannyira nehéz nőként érvényesülni a krimiírók között, mint nőként érvényesülni az írók között. Lehet, hogy egy kicsit könnyebb, ha krimiíró vagy, és nő, talán picit jobban odafigyelnek rád. Szerintem inkább embertípus függő, van az a típus, aki tud krimit írni, és van, aki nem. Azon belül van, aki durvább krimit ír, van, aki lájtosabbat, én az utóbbiba tartozom.

Anyamagazin: Miért gondolod, hogy a lájtosabb krimik közé tartoznak a könyveid? (nevetünk)

B. Lilla: Mert nem tunkoltam bennne, vagyis kevés az igazán véres jelenet.

Anyamagazin: Ettől nem lett lájtosabb…

B. Lilla: Én úgy érzem, hogy lájtos, de ezt nem nekem kell megítélni.https://anyamagazin.hu/kultanya/ha-nagyon-rossz-leszel-bedugunk-az-autoba-leviszunk-borsodba-kiteszunk-es-eld-tul-beszelgetes-a-sorsod-borsod-krimi-irojaval-banhidi-lillaval/